tisdag 3 mars 2020

Turerna bakom kollapsen för kooperativet i Hólmavík

Efter att ha gjort sig av med den enda livsmedelsbutiken i Hólmavík vill nu Kaupfélag Steingrímsfjarðar även sälja Pakkhúsið. Om affären blir verklighet innebär det att ett av Islands äldsta kooperativ går i graven. Utan ingripande från kommunen Strandabyggð hade det troligen gått i konkurs.

Klockan 8 den 27 januari hölls ett extrainkallat sammanträde i kommunfullmäktige i Strandabyggð. På dagordningen fanns bara en punkt. Den var belagd med sekretess och något protokoll från det drygt timslånga mötet blev aldrig offentligt.

Nu berättar kommunchefen Þorgeir Pálsson varför i en text på kommunens webbplats. Det ekonomiska läget för Kaupfélag Steingrímsfjarðar var så akut att kooperativet var på väg mot konkurs.

Föregångaren till dagens Kaupfélag Steingrímsfjarðar grundades 1898. Det rör sig om ett av Islands äldsta kooperativ som ännu är verksamt. Så ser det dock inte ut att bli så länge till.

De senaste åren har ekonomin varit bekymmersam. Filialerna i Norðurfjörður och Drangsnes har stängts. Huvudbutiken i Hólmavík har fått reducerade öppettider. Och problemen för Hólmadrangur - ett rederi där kooperativet var storägare - tvingade Kaupfélag Steingrímsfjarðar att offra tillgångar och släppa in nya delägare för att fisket inte skulle försvinna från orten.

Ändå har åtgärderna inte varit tillräckliga. På mötet den 27 januari diskuterades den kritiska situationen. Þorgeir Pálsson skriver att det inte var givet för kommunen att gå in för att undvika en konkurs. Men en konkurs hade fått förödande konsekvenser. Jobben från Kaupfélag Steingrímsfjarðar hade försvunnit och kommunen hade riskerat att bli utan dagligvarubutik.

Strandabyggð köpte 19,2 procent av aktierna i fastighetsbolaget Hornsteinar från sparbanken Sparisjóður Strandamanna och 13 procent av aktierna i samma bolag från Kaupfélag Steingrímsfjarðar. Dessutom gick kommunen in med tre miljoner isländska kronor i nytt aktiekapital i Hornsteinar.

Affärerna gjorde att kommunen kontrollerade 44,16 procent av aktierna i Hornsteinar. Nästa steg var att köpa kooperativets fastighet på Höfðatún 4. För att finansiera köpen sålde kommunen den övre våningen på Hafnarbraut 19 till sparbanken.

I det sista steget hyrde kommunen ut butikslokalerna på Höfðatún till Samkaup. Samtidigt kom kommunen överens med Samkaup om att kedjan skulle ta över Kaupfélag Steingrímsfjarðars livsmedelsbutik. I överenskommelsen ingick även att ta över personalen.

Inledningsvis såg det ut som att Kaupfélag Steingrímsfjarðar skulle fortsätta att driva Pakkhúsið, en byggvaruhandel som även den har lokaler på Höfðatún 4. Nu meddelar kooperativet på Facebook att butiken är till salu. Den omsatte förra året 66 miljoner isländska kronor.

Om affären blir verklighet innebär det att den sista kvarvarande verksamheten i Kaupfélag Steingrímsfjarðar försvinner. Därmed försvinner också ett av Islands äldsta kooperativ.

Här kan du läsa mer om problemen för Kaupfélag Steingrímsfjarðar.