
Island införde för första gången i går ett förbud mot sammankomster för mer än hundra personer. Andra sammankomster är tillåtna - men där ska deltagarna hålla två meters avstånd mellan varandra. Förbudet gäller inledningsvis i fyra veckor. Men det kan bli längre än så.
Víðir Reynisson vid polisens civilförsvarssektion säger till Vísir att förbudet respekterades under det första dygnet. Myndigheternas åtgärder syftar till att förhindra att ett stort antal insjuknar samtidigt. Det skulle kunna skapa en situation där sjukvården överbelastas. Utan ett vaccin tror han att det tar omkring tre månader för att få vågen av coronasmittade att plana ut:
"Tre månader är vad vi tittar på. Vi har talat om åtta till tolv veckor. Då talar vi om den här kurvan som vi har publicerat. Vi vill inte ha den brant utan vi vill tänja ut den. En brant kurva som vi ar sett i vissa länder har kanske varit åtta eller nio veckor, men i vårt fall talar vi om tolv veckor. Så jag har sagt till människor: 'Vi fixar det här i juli.' Vi tar en kul helg första helgen i juli och grillar över hela landet."
Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under en presskonferens i går att han hade liknande förhoppningar. Han såg ingen anledning att stänga gränsen på det sätt som gjorts i Norge eller Danmark. En bättre metod för att stoppa spridningen var i stället att försöka undvika en hastig ökning av antalet smittade på det sätt som görs nu:
"Vi har fått viruset in i landet och det kom med islänningar. Ingen utländsk turist har diagnostiserats med viruset här. Att stänga nu skulle inte förändra något såvida vi inte tänker utestänga de islänningar i utlandet som kommer utifrån. Viruset har kommit in hit och vi vet att även om vi skulle utestänga alla så skulle det komma in här förr eller senare när det öppnades på nytt. Så jag tror inte att det är någon smart taktik."
Antalet islänningar som smittats av coronaviruset covid-19 fortsätter att öka. I går kväll hade 199 fall av smittan bekräftats. Dessutom satt 2 167 personer i hemkarantän.
I Patreksfjörður i Västfjordarna kommer nästan var tionde invånare att tvingas till hemkarantän. De 70 anställda på fiskeföretaget Oddi är nämligen på väg hem efter en resa till Teneriffa, ett område som av isländska myndigheter nu klassas som en högriskzon. Heilbrigðisstofnun Vestfjarðar skriver på Facebook att det är viktigt att reglerna följs även om ingen visar symtom på smitta.
Smittan är fortfarande koncentrerad till Reykjavík med omnejd. Hela 180 smittade var hemmahörande i huvudstadsregionen, tretton i Suðurland, fyra på Suðurnes och en i Norðurland eystra. Ett fall har inte lokaliserats geografiskt. I tre av landets regioner finns alltså ännu inga bekräftade fall av coronasmitta.
Två smittade vårdas på intensivvårdsavdelningen på Landspítali i Reykjavík. Övriga smittade hålls i isolering.
Den screening som Íslensk erfðagreining inledde i fredags visar att coronasmittan ännu inte är särskilt utbredd. När 1 800 prover hade analyserats i går var det 19 som var positiva för covid-19. Företaget skriver på Facebook att två stammar av coronaviruset har upptäckts - dels en variant med ursprung i Asien som förts in via USA, dels en variant från Europa.
Förbudet mot sammankomster har en rad konsekvenser för vardagslivet. Många skolor kommer i praktiken låta undervisningen pågå i skift för att kunna ha mindre klasser och förhindra kontakter mellan olika elevgrupper. Det betyder i många fall att barnen kommer att gå i skolan antingen halvdagar eller varannan dag.
De flesta badhusen kommer att hålla öppet. Bastur och mindre bassänger kommer dock att stängas eftersom det inte är möjligt att upprätthålla säkerhetsavståndet på två meter.
I alltinget har talmannen Steingrímur J. Sigfússon tagit initiativ till att minska antalet sessionsdagar. Lagen säger dock att minst 32 ledamöter måste delta för att voteringar ska vara giltiga. Eftersom tingssalen är trång är det kravet omöjligt att uppfylla med två meters avstånd. Därför är det troligt att voteringarna blir längre så att bara ett fåtal finns i salen samtidigt.
Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson kommer i dagarna att ha ett telefonmöte med sin amerikanske kollega Mike Pompeo. Målet är att protestera mot det inreseförbud till USA som slår hårt mot Icelandair. Förhoppningen är att USA ska backa och tillåta inresor från Island.
Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, träffade i går åter företrädare för regeringen. Flygbolaget befinner sig redan i en mycket svår situation. Den kan förvärras ytterligare om EU gör verklighet av förslaget att stoppa onödiga resor till Schengenområdet.
Icelandairs aktie på Reykjavíkbörsen sjönk i går med 17,86 procent. Vid stängningsdags handlades aktien för 3,45 isländska kronor. Bara under den senaste månaden har bolagets värde mer än halverats. Börsindex minskade i går med 5,22 procent.
Den kraftigt minskade flygtrafiken, inreseförbud i en rad länder och ännu fler länder som avråder medborgare från att resa utomlands påverkar en mängd isländska företag. Kristófer Oliversson, vd för Centerhotels som driver sju hotell i Reykjavík, säger i Fréttablaðið att kedjan de senaste dagarna har tagit emot tusentals avbokningar:
"Vi räknar med att bokningar från USA närmast upphör helt. Det är inte få. Där försvinner en tredjedel på ett bräde. Och så naturligtvis danskarna och andra nationer som begränsar resor. Vi räknar bara med att hotellen är i det närmaste tomma inom kort och förmodligen förblir det i några veckor."
Erna Björg Sverrisdóttir, chefsekonom vid Arion banki, säger i RÚV att det är positivt att både regeringen och centralbanken Seðlabanki Íslands har vidtagit åtgärder för att minska konsekvenserna för näringslivet. Men mycket mer kommer att krävas - och det är troligt att nedgången tillfälligt kan bli lika stor som under 2008 års finanskris:
"Det är dock en exempellös situation som vi ser fram emot och jag tänker att vi behöver inse att det är allt mer sannolikt att de mest pessimistiska scenarior som skissades för några dagar och veckor sedan blir verklighet. Och vad gäller Island så kan jag tänka mig att de ekonomiska siffror som publiceras de närmaste veckorna och månaderna i mångt och mycket kan påminna om den nedgång vi såg vid finanskraschen."
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.