
Centerpartiet bildades hösten 2017 sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förlorat kampen om ordförandeposten i Framstegspartiet. Det nya partiet har han fört i en högerpopulistisk och nationalistisk inriktning. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tillhör också de mest högljudda kritikerna av politiska insatser för att bromsa klimatförändringarna.
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var egentligen det enda skälet till att Centerpartiet grundades. Med sig tog han sina närmaste - men också många andra som var på väg att hamna ute i kylan efter maktkampen inom Framstegspartiet. Där fanns bland annat tidigare vice ordföranden Gunnar Bragi Sveinsson.
Inför landsmötet i Reykjavík den 28 och 29 mars är Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ställning som ordförande ohotad. Ingen annan isländsk partiledare har i dag en så stark ställning internt. Det stödet handlar inte bara om att partiet bildades kring honom själv. Centerpartiet har också stabila och starka opinionssiffror.
Stödet dalade rejält när skandalen på Klaustur avslöjades i november 2018. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Gunnar Bragi Sveinsson var två av deltagarna på en barrunda där fyra av partiets alltingsledamöter hånade och hetsade mot kvinnor och minoritetsgrupper. Gunnar Bragi Sveinsson svarade för många av de grövsta uttalandena. Efter en paus återvände han dock till politiken.
Centerpartiet har i opinionsmätningarna vunnit tillbaka de förlorade väljarna. Förtroendet bland allmänheten är dock rejält skadeskjutet. Det gäller inte minst Gunnar Bragi Sveinsson. Han hanterade skandalen först genom att ljuga för att senare hävda att han fått en blackout. Som tidigare minister profilerade han sig som en förkämpe för jämställdhet - en stämpel han effektivt tvättade bort på Klaustur.
I dag är Gunnar Bragi Sveinsson såväl vice ordförande för Centerpartiet som gruppledare i alltinget. Samtidigt är det uppenbart att hans uppträdande under skandalkvällen kommer att bli en belastning under nästa valrörelse. Inte minst eftersom han dessutom skröt om hur han skulle ha kohandlat till sig en ambassadörspost som slut på den politiska karriären.
Så länge som Islands statsminister inte heter Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer Gunnar Bragi Sveinsson aldrig att bli ambassadör. Rykten gör gällande att han gärna hade lämnat politiken redan för ett par år sedan. I dagsläget har han dock få alternativ. Hans rykte gör honom i det närmaste omöjlig i näringslivet.
Nu står det klart att han kommer att utmanas om posten som vice ordförande. Vigdís Hauksdóttir har meddelat att hon kandiderar till uppdraget på Centerpartiets landsmöte. Hon skriver i ett uttalande att hon vill göra sitt för att partiet ska få så stort inflytande som möjligt över isländsk politik:
"Centerpartiets vice ordförande styr det allmänna inre arbetet och är styrelsens förbindelse mellan partiföreningar och kommunfullmäktigeledamöter. Min erfarenhet från alltinget och inte minst från kommunfullmäktige kommer tveklöst att stärka banden mellan partiets styrelse, kommunfullmäktigenivån och gräsrötterna om jag blir vald."
Vigdís Hauksdóttir representerade Framstegspartiet i alltinget mellan 2009 och 2016. Sedan 2018 representerar hon Centerpartiet i kommunfullmäktige i Reykjavík.
Hon har länge varit en av Islands mest stridbara politiker. Som alltingsledamot förespråkade hon bland annat politisk styrning av public service-bolaget RÚV. Som ledamot i fullmäktige i Reykjavík har hon gjort en rad kontroversiella uttalanden samtidigt som anklagelserna om mobbning har haglat från kommunanställda. I gengäld har Vigdís Hauksdóttir hävdat att det i själva verket är hon som är utsatt för mobbning.
Gunnar Bragi Sveinsson säger till Eyjan att nyheten om Vigdís Hauksdóttirs kandidatur kom som en överraskning. Han hävdar dock att han själv funderat på att inte ställa upp för omval eftersom posten är svår att kombinera med uppdraget som gruppledare:
"Jag har faktiskt sagt offentligt att det är lite obekvämt att vara både vice ordförande och gruppledare så jag behöver sannolikt välja men det är nog tid att göra det."
Fristen för att kandidera till posten som vice ordförande löper ut den 21 mars.
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.