lördag 4 april 2020

Árneshreppur fruktar att öppen väg öppnar för covid-19

Efter flera veckors isolering öppnade Vegagerðin vägen till Árneshreppur. Men den här gången var snöröjningen inte lika välkommen som den brukar vara. Invånarna i Islands mest ensligt belägna kommun befarade att det inte bara var vägen som öppnades för trafik - utan att den även öppnade möjligheter för coronaviruset covid-19 att nå Árneshreppur.

Den 10 december förra året drog ett rejält snöoväder in över Island. Västfjordarna var en av de regioner som drabbades hårdast av det kraftiga snöfallet och de våldsamma vindarna. I flera dagar var det på många håll omöjligt att ge sig ut på vägarna.

Vägen till Árneshreppur - Islands mest isolerade kommun - snöade igen under ovädret. Sedan dess har den bara öppnats några få tillfällen under vintern. Senaste gången var den 4 mars. Då hann Vegagerðin lagom göra den framkomlig på kvällen innan den på nytt snöade igen under natten.

Men den 30 mars såg väderprognosen bättre ut. Efter flera dagars arbete med att ploga vägen till Árneshreppur var Vegagerðin på väg att öppna den för första gången på närmare fyra veckor. I vanliga fall brukar snöröjningen välkomnas av de isolerade kommuninvånarna. Den här gången var reaktionerna inte enbart positiva.

Nyhetswebben Litlihjalli, som drivs av en invånare bosatt i Litla-Ávík, kommenterade faktumet att vägen skulle öppnas inom de närmaste timmarna:
"Spjuvrarna säger att det håller på att öppnas för coronaviruset covid-19."
Hittills har ingen i Árneshreppur testat positivt för coronaviruset. Den enkla förklaringen kan vara att ingen av de omkring femton personer som är bofasta året runt haft några omfattande fysiska kontakter med omvärlden.

Kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttir i Djúpavík är kanske den mest högljudda förkämpen för en vinteröppen väg till Árneshreppur. Även hon hade dubbla känslor när hon kommenterade öppningen på kommunens hemsida. Hon befarade att en framkomlig väg också skulle leda till spridning av coronaviruset:
"Alla behöver tänka sig för noga vad gäller resor hit i norr och inte alls besöka våra gamla personer om ni har den minsta misstanke om att ni kan ha smittats av denna tråkiga sjukdom - och helst inte alls. Därför uppmanar jag er alla att noga tänka över situationen och därefter bestämma vad ni gör."
Sedan vägen öppnades på kvällen den 30 mars har den snöat igen på nytt. Och den här gången är det sannolikt ett faktum som skapar mindre besvikelse än vanligt bland kommuninvånarna.

Här kan du läsa mer om vägen till Árneshreppur.