fredag 24 april 2020

Lägsta antalet coronasmittade på Island på fem veckor

Bara fyra nya fall av coronaviruset registrerades på Island under det senaste dygnet. Det var det näst lägsta antalet nya fall på sju veckor. Och för sjuttonde dagen i följd var det fler coronasmittade som friskförklarades än som testade positivt för viruset. Antalet smittade av covid-19 på Island är nu det lägsta på fem veckor.

För sjuttonde dagen i följd minskar coronautbrottet i omfattning på Island. I dessa sjutton dagar har det varit fler som friskförklarats än som testat positivt för covid-19. Det var i går 270 personer som bar på smittan. Det var det lägsta antalet på fem veckor.

Bara fyra nya fall registrerades under gårdagen. Med undantag för i söndags - då endast två nya fall rapporterades - var detta det lägsta antalet smittade på sju veckor.

Totalt är det nu 1 789 personer som har testat positivt för covid-19. Av dessa har 1 509 personer tillfrisknat medan 270 personer som alltjämt bär på smittan och därför hålls i isolering. Tio personer har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset.

Nu har totalt 45 093 personer testats för viruset - något som motsvarar drygt 12 procent av invånarna - vilket är den högsta andelen av en nations befolkning i världen. Och 18 263 personer har suttit i karantän i två veckor medan 749 personer nu hålls i karantän.

Femton coronasmittade vårdas på sjukhus. Fem av dessa ligger på intensivvårdsavdelning.

Þuríður Harpa Sigurðardóttir, ordförande för Öryrkjabandalag Íslands - en paraplyorganisation för förbund som organiserar personer med funktionshinder, medverkade under gårdagens presskonferens med myndighetsföreträdare. Hon sade att många av medlemmarna hade påverkats avsevärt av restriktionerna.

Enligt Þuríður Harpa Sigurðardóttir hade 70 procent känt sig ensamma under coronautbrottet. Och 30 procent hade haft svårt att få tillgång till förnödenheter. Det visade en undersökning som gjorts bland medlemmarna.

Skälet var att det bland medlemmarna fanns många som tillhörde riskgrupper. De hade därför hållit sig i karantän för att minska riskerna för att smittas av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.