tisdag 21 april 2020

Bara två nya fall av coronaviruset på Island senaste dygnet

Bara två nya fall av coronasmitta upptäcktes på Island under det senaste dygnet. Färre har de registrerade fallen inte varit sedan coronautbrottets början för snart två månader sedan. Samtidigt blev en kvinna i 80-årsåldern det tionde dödsoffret för covid-19. För att förhindra smittspridning rekommenderar myndigheterna två veckors karantän för alla som reser in i landet.

Den 28 februari bekräftades det första fallet av coronasmitta på Island. Sedan dess har totalt 1 773 personer testat positivt för covid-19. I fjorton dagar i följd har det varit fler som tillfrisknat än som smittats. Och det senaste dygnet upptäcktes alltså bara två nya fall. Bara den allra första dagen under utbrottet har de registrerade fallen varit färre.

En kvinna i 80-årsåldern blev i söndags det tionde dödsoffret för coronautbrottet på Island. Det uppger Heilbrigðisstofnun Vestfjarða i ett pressmeddelande. Hon var en av de boende som smittades på vårdboendet Berg i Bolungarvík. Ytterligare en av de boende har tidigare avlidit i sviterna av covid-19.

Trycket på sjukvården lättar nu från dag till dag. Det var i går 25 personer som vårdades för coronasmitta. Av dessa låg fem smittade på intensivvårdsavdelning. Dessutom hölls totalt 402 smittade i isolering medan 1 109 personer var i karantän.

De restriktioner som införts för att förhindra smittspridning ska börja avvecklas stegvis med start den 4 maj. Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, har nu föreslagit att operationer som inte är akuta då åter ska kunna genomföras. För fyra veckor sedan stoppades alla övriga operationer för att avlasta vården. Det formella beslutet tas av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

Smittskyddsläkaren Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att han vänt sig till Svandís Svavarsdóttir med ett förslag om karantän för alla som reser in i landet. Oavsett om det rör sig om islänningar eller utlänningar ska alla sitta i karantän i två veckor. Han vill att bestämmelsen inledningsvis ska gälla till och med den 15 maj.

Hittills är det bara islänningar som har varit skyldiga att sitta i karantän. Nu ska regeln alltså även gälla utländska medborgare. Besättningar ombord flygplan och fartyg ska kunna beviljas undantag liksom några få andra grupper.

Den 4 maj ska också undervisningen i för- och grundskola börja fungera som vanligt. Tidigare har det cirkulerat olika uppgifter om tvåmetersregeln. Rekommendationen om två meters avstånd gäller även när restriktionerna har börjat lättas. Men den ska inte gälla i skolan. Skälet är att barn sällan blir smittade och dessutom inte verkar föra smittan vidare i någon större utsträckning.

Páll Matthíasson, chef för Landspítali i Reykjavík, deltog under gårdagens presskonferens. Han tackade all vårdpersonal på fyra språk: isländska, engelska, polska och tagalog:
"I dag vill jag dock lyfta fram särskilt en grupp. Somliga - som har skickat tackmejl till mig - på grund av den hjälp som sjukhuset har gett i covid-sjukdomen, har särskilt nämnt den oförtrutenhet och insatser från många anställda med utländsk bakgrund som arbetar på sjukhuset, både som fackfolk i grundläggande tjänster och vid renhållning. Jag vill i dag särskilt tacka dessa viktiga anställda, som är många. Först på isländska: Jag tackar er innerligt för ovärderligt arbete i sjukvårdssystemets tjänst."
I nordvästra Västfjordarna infördes hårdare restriktioner den 1 april. Gränsen för sammankomster sattes till fem personer. Men i dag avvecklas de i Súðavík, Flateyri, Suðureyri och Þingeyri med omnejd. Här gäller hädanefter ett tak på tjugo personer - vilket är samma antal som i övriga landet.

Men i Ísafjörður, Bolungarvík och Hnífsdalur gäller alltjämt de hårdare reglerna. De kommer inte att avvecklas före den 4 maj. Skälet är att det är här som coronautbrottets utbredning varit som störst. Det uppger Heilbrigðisstofnun Vestfjarða i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.