lördag 4 april 2020

Bibliotek i Akureyri lånar ut bakform till kunder

Böcker och tidningar är en självklarhet på bibliotek. Men på Amtsbókasafnið i Akureyri är utbudet betydligt större. Där finns dvd-filmer och brädspel - men också bakformar, ljusterapilampor och symaskiner. Projektledaren Berglind Mari Valdemarsdóttir säger till RÚV att responsen från publiken har varit entusiastisk.

Amtsbókasafnið i Akureyri erbjuder betydligt mer än böcker, tidningar, dvd-filmer och datorer med internet. Besökare kan låna mobilladdare, brädspel och ljusterapilampor. Den som vill kan också få tillgång till symaskin.

Nu tar biblioteket ytterligare ett steg. Projektledaren Berglind Mari Valdemarsdóttir berättar i RÚV att biblioteket har efterlyst bakformar bland besökarna. De ska kunna lånas hem på samma sätt som annat i bibliotekets utbud:
"Vi kom på idén att börja med utlåning av bakformar. Vi ville först se om människor hade bakformar som de bara använde lite och även bakformar som hamnar uppe i skåp och tar plats och se om de ville skänka formarna till biblioteket."
Berglind Mari Valdemarsdóttir är inte bara ute efter traditionella bakformar. Hon säger till RÚV att hon gärna vill komplettera utbudet med bakformar med mönster av allt från Batman till Barbie:
"Jag litar på att människor funderar på allt det här och börjar undersöka om de har några formar i skåpet hemma som de kanske kan göra sig av med och skänka till biblioteket."
Det kostar inget extra att låna hem just bakformar från biblioteket.