tisdag 14 april 2020

Coronasmittan på Island går tillbaka sju dagar i följd

Det lägsta antalet nya fall av coronaviruset covid-19 på över en månad. Och det lägsta antalet smittbärare på sju dagar. Coronautbrottet på Island fortsätter att avmattas. Men enligt kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir kommer gränserna att vara mer eller mindre stängda tills det finns ett vaccin. Det är en linje som flera andra ministrar ratar.

Det senaste dygnet upptäcktes tio nya fall av coronasmitta på Island. Det var det lägsta antalet bekräftade fall på en dryg månad. Totalt är det nu 1 711 personer som har smittats av viruset.

För sjunde dygnet i följd var de tillfrisknade fler än de nysmittade. Det var 770 personer som hölls i isolering eftersom de testat positivt för covid-19. Så få har de smittade inte varit på tre veckor.

Av de 39 personer som vårdades på sjukhus var det nio som låg på intensivvårdsavdelning. Ytterligare 2 711 satt i karantän.

De senaste dagarna är det förhållandevis få personer som har testats för coronaviruset. Myndigheterna anser dock att det är tydligt att utbrottet är på väg tillbaka. Eftersom smittans utbredning i samhället är liten kan det inte uteslutas att viruset kan få fäste på nytt och drabba betydligt fler personer.

I veckan väntas besked om hur myndigheterna vill börja avveckla restriktionerna den 4 maj. Men det kommer att ta tid. Vissa restriktioner kommer sannolikt att bli kvar hela året. Myndigheterna har också förvarnat om att sommaren kan komma att bli annorlunda - med begränsat resande och få eller inga festivaler eller andra evenemang.

Kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir säger i Morgunblaðið att hon inte tror på öppna gränser och ökat resande innan det finns ett vaccin mot covid-19. Därför behöver det isländska näringslivet stöd för att ta sig igenom en svår tid med få turister. Hon uppmanar också islänningar att turista på hemmaplan:
"Nu är det så att vi står inför att vi inte kommer att få utländska turister på en ganska lång stund eftersom det i denna kris sätts begränsningar för persontransporter på grund av denna hälsorisk som vi bekämpar. Vi måste fokusera mycket på vår inhemska ekonomi. Hur vi utvecklar inhemsk efterfrågan och privatkonsumtion."
Men det här är inte regeringens linje i frågan. Finansminister Bjarni Benediktsson uppger för Vísir att regeringen inte har tagit något beslut om att invänta ett vaccin för att avveckla restriktionerna för resande. Turismminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir skriver på Facebook att det inte finns någon plan att invänta ett vaccin. Och om regeringen hade ändrat åsikt i en så avgörande fråga så skulle den redan ha offentliggjorts.

Men det kommer enligt Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir att dröja innan turismen ens kommer att vara i närheten av tidigare nivåer. Hon säger i Morgunblaðið att sommaren sannolikt blir tuff för besöksindustrin. Tidigast till hösten räknar hon med att turismen kan börja återhämta sig på allvar:
"Jag har inte ändrat åsikt om att turistnäringens framtid är fortsatt ljus men vi kommer att behöva gå igenom mycket svåra tider innan den framtiden visar sig för oss på nytt."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.