söndag 26 april 2020

Fängelsedömda säljer konsthantverk på nätet

Konsthantverk är den nya sysselsättningen för många av internerna på anstalten Hólmsheiði utanför Reykjavík. Hittills har de fängelsedömda haft svårt att hitta någon sysselsättning. Därför har de alltså börjat ägna sig åt hantverk. Konstverken säljs på nätet. Det berättar Auður Guðmundsdóttir, som ansvarar för projektet, i Fréttablaðið.

Fängelset Hólmsheiði öppnades för fyra år sedan. Det finns plats för 56 interner. Vissa av dem avtjänar fängelsestraff medan andra sitter i häkte. Anstalten ligger öster om Reykjavík och fungerar som högsäkerhetsfängelse.

Sedan tidigare har Island ett högsäkerhetsfängelse, nämligen Litla-Hraun i Stokkseyri som öppnades 1929. Där har internerna sedan länge möjligheter att jobba och tjäna lite pengar medan de sitter av sina straff. Här tillverkas till exempel registreringsskyltar till fordon.

På Hólmsheiði finns i dagsläget ingen sådan sysselsättning. Därför har omkring 25 interner börjat med konsthantverk inom ramarna för projektet Fangaverk. Det rör sig om allt från ljusstakar, vaser och tavlor till grytlappar, örngott och tygpåsar. Projektledaren Auður Guðmundsdóttir berättar i Fréttablaðið att fångarna på det här sättet får utlopp för sin kreativitet:
"De är alla mycket idérika. ... Det här har väldigt stor betydelse för dem - att ha något att göra i stället för att hänga inne i cellen och vänta på att tiden går. Självförtroendet och självbilden utvecklas och de får möjligheter att utnyttja färdigheter."
Konstverken säljs över nätet. En särskild webbplats för försäljningen är på gång. Projektet har också fått stöd genom sponsorer som bland annat har bidragit med konstmaterial. Auður Guðmundsdóttir säger i Fréttablaðið att fångarna ofta använder skräp som mjölkkartonger som material:
"Det samlas till projektet i alla korridorer här och alla är lite förtjusta i det här."
Här kan du läsa mer om Hólmsheiði.