fredag 10 april 2020

Färre coronasmittade på Island för tredje dagen i rad

För tredje dagen i följd minskar antalet coronasmittade på Island. Det var i går 954 personer som bar på smittan - vilket var det lägsta antalet på en vecka. Trots att de nu är fler som tillfrisknar än som smittas kommer inga restriktioner att avvecklas före den 4 maj. Det meddelade smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason under gårdagens presskonferens.

Det var i går 1 654 islänningar som hade testat positivt för coronaviruset. Fyrtio smittade vårdades på sjukhus i Reykjavík och Akureyri - varav elva på intensivvårdsavdelning. Dessutom satt 3 940 personer i karantän.

Under det senaste dygnet var det 32 personer som bekräftades smittade av covid-19. Samtidigt var det 55 personer som tillfrisknade. Det var tredje dagen i följd som antalet friskförklarade var högre än antalet smittade.

I går var det 954 personer som bar på smittan. Det var det lägsta antalet coronasmittade på en dryg vecka.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att utbrottet inte minskar i samma snabba takt som det ökade. Allt tyder på att smittans utbredning i samhället alltjämt är mycket begränsad.

Men så länge som det inte finns något vaccin måste avvecklingen av de restriktioner som införts ske långsamt. Þórólfur Guðnason sade att inga av dagens förbud och begränsningar kommer att avvecklas före den 4 maj. Även om utbrottet ser ut att vara under kontroll är restriktionerna nödvändiga för att inte smittspridningen ska öka på nytt.

Efter påsk kommer myndigheterna att presentera en plan för hur restriktionerna ska avvecklas. Det kommer att ske stegvis och i motsatt ordning till hur de infördes. I en första fas är det därför troligt att till exempel frisörsalonger och badhus får öppna på nytt.

Men riskerna kvarstår alltså. Þórólfur Guðnason ansåg att det kan bli nödvändigt att införa restriktioner för resor till och från Island. Han hade däremot ingen tydlig uppfattning om de ska gälla för turister som reser till Island eller islänningar som återvänder från utlandet - eller både och.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.