onsdag 8 april 2020

Finansminister: Värsta krisen på Island på 100 år

Räkna med ett budgetunderskott på minst 200 miljarder isländska kronor under 2020. Det beskedet gav finansminister Bjarni Benediktsson efter gårdagens regeringssammanträde. Han sade också att coronautbrottet är på väg att skapa den värsta ekonomiska krisen på Island på hundra år. Regeringen väntas presentera nya åtgärder i nästa vecka.

Efter finanskraschen och vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull tog turismen över som den viktigaste näringen på Island. Sedan dess har fiskenäringen varit tvåa och den energiintensiva industrin - i synnerhet framställning av aluminium - varit trea. I coronautbrottets spår har alla tre mer eller mindre kollapsat.

I förra veckan uppskattade myndigheterna att det fanns omkring 500 turister på Island. Det antalet har sannolikt minskat avsevärt sedan dess i takt med att allt fler flygförbindelser försvunnit.

USA:s ambassad i Reykjavík uppmanade exempelvis i går på Facebook alla amerikaner som inte ville ta risken att bli kvar på Island under en lång tid att resa hem. Även om turismen skulle kunna börja komma igång under sommaren står hela branschen inför en djup kris.

Många företag inom turistindustrin har sedan tidigare små marginaler. En stark isländsk krona har redan bidragit till att minska Islands lockelsekraft som resmål. Samtidigt har många företag investerat stora summor under de senaste åren. Åtskilliga av dem kommer sannolikt inte att överleva coronakrisen.

Även fisket står inför svåra prövningar. Den tredje viktigaste arten för fiskeindustrin är lodda. Där ser beståndet ut att ha kollapsat. Fisket av kvabbso ställs in på många håll eftersom coronautbrottet har minimerat efterfrågan. Och svårigheter att exportera färsk fisk gör att många rederier i stället fryser fångsterna - vilket ger betydligt lägre intäkter.

Coronautbrottet påverkar även efterfrågan på aluminium. Rio Tinto Alcans anläggning i Straumsvík i Hafnarfjörður har gått med förlust åtta år i följd. Bolaget har länge sökt efter en köpare. Låga världsmarknadspriser och dålig efterfrågan gör att produktionen inte går med full kapacitet.

Varsel och korttidspermitteringar har kommit slag i slag efter coronautbrottet. Det var i går 46 700 personer som var inskrivna på Vinnumálastofnun, Islands motsvarighet till arbetsförmedlingen. Två tredjedelar var anställda som korttidspermitterats. När regeringen möjliggjorde korttidspermittering var prognosen att 20 000 skulle omfattas av åtgärden. Redan i går var antalet 31 000.

Regeringen meddelade i går att staten går in med 4 miljarder isländska kronor i nytt aktiekapital i flygplatsbolaget Isavia. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande användas till investeringar på flygplatsen i Keflavík. De kommer att skapa upp till 125 arbetstillfällen under det kommande året.

Men fler åtgärder är att vänta. Finansminister Bjarni Benediktsson säger till RÚV att regeringen ser över behovet av ytterligare åtgärder. Samtidigt ser läget mycket sämre ut än vad det gjorde för en månad sedan. Då spekulerade han i ett budgetunderskott på 100 miljarder isländska kronor i år. Nu kan underskottet öka till mer än det dubbla:
"Det här är ur ekonomiskt hänseende på väg en av de största kriserna på Island på hundra år. Och då är det bra att veta att vi har använt de goda tiderna till att skapa utrymme för att ta oss an sådana tider utan att allt går åt pipan."
Om de mest pessimistiska prognoserna för turismen blir verklighet står Island inför det största ekonomiska bakslaget på ett århundrade. Bjarni Benediktsson säger till Vísir att det är viktigt att företag med bärkraftiga affärsidéer kan få stöd genom krisen:
"Vi ska försöka komma ut ur allt det här med Island i uppdatering 2.0."
Bjarni Benediktsson säger till Vísir att de åtgärder som hittills har presenterats inte kommer att räcka. Regeringen följer utvecklingen för att se vilka nya steg som kan bli nödvändiga:
"För varje vecka blir det allt tyngre i näringslivet. ... Vi kommer att ta oss an vågorna efter hur förhållandena till havs är."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.