söndag 5 april 2020

Icelandair säljer isländsk hotellkedja med miljardrabatt

Icelandair Hotels ägs nu till 75 procent av det malaysiska bolaget Berjaya Land Berhad. Affären gjordes upp redan under förra året. Men när köparen nu slutför affären lämnar säljaren Icelandair Group en rabatt på 1,4 miljarder isländska kronor. Dessutom betalar Berjaya Land Berhad tidigare än vad som var planerat.

Efter två tuffa år var 2020 året då Icelandair skulle vända den negativa utvecklingen och börja gå med vinst igen. Ett led i att bryta trenden var att sälja hotellkedjan Icelandair Hotels. Icelandair beskrev det som ett sätt att fokusera på kärnverksamheten

Samtidigt såg det ut som att det skulle bli allt tuffare att bedriva hotellverksamhet. När turismen till Island började minska var marknaden överetablerad. Ett högt kostnadsläge och berättelser om överturism gjorde att intresset för att besöka Island svalnade.

Köparen Berjaya Land Berhad har nu betalat för 75 procent av aktierna i Icelandair Hotels. Men bolaget får en kraftig rabatt på köpet.

Den sista delbetalningen var på 4,9 miljarder isländska kronor. Hälften av den betalade Berjaya Land Berhad i februari. Resten skulle betalas i maj.

Nu har Berjaya Land Berhad betalat i förtid. Men bara omkring 1,4 miljarder. Nästan hälften av den sista betalningen fryser inne.

Icelandair uppger i ett pressmeddelande att rabatten beror på de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet. Det är däremot inte klart om betalningen genomfördes tidigare för att Icelandair var i behov av kapital.

Här kan du läsa mer om hotellaffären.