
Totalt har nu 1 739 personer smittats av coronaviruset covid-19 på Island. Under gårdagen rapporterades tolv nya fall. Samtidigt var det 68 som tillfrisknade. Det betydde att antalet som bar på smittan minskade för tionde dagen i följd.
Belastningen på sjukvården är också på väg att lätta. Det var i går 35 coronapatienter som vårdades på sjukhus. Sex av dessa låg på intensivvårdsavdelning. Det var 1 800 personer som satt i karantän - vilket även det är det lägsta antalet på länge.
38 204 personer hade i går testats för covid-19. Det betyder att 11 procent av befolkningen har undersökts för viruset. Smittskyddsläkaren beskrev det under gårdagens presskonferens som ett världsrekord.
Samtidigt var det 133 000 som hade laddat ned smittspårningsappen Rakning C-19. Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under presskonferensen att den redan har visat sig nyttig. Hon uppmanade också alla islänningar att börja använda appen för att underlätta smittspårningen.
Myndigheterna tar det första steget mot att avveckla restriktionerna den 4 maj. Då utökas bland annat gränsen för tillåtna folksamlingar från 20 till 50 personer. Men civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade i går att han var orolig. De senaste dagarna har fler islänningar varit i rörelse. Han varnade för att ta ut segern mot viruset i förskott. Det finns alltjämt risk för ett bakslag med ökad smittspridning.
Víðir Reynisson uppmanade dessutom föräldrar att hålla uppsikt över barnen på fritiden. Det skulle ske bland annat genom att vandra förbi lekplatser för att kontrollera så att inga regler bryts. I så fall skulle det kunna dröja längre än till den 4 maj innan restriktionerna börjar avvecklas.
I delar av Västfjordarna är det hårdare regler som gäller. Där får bara fem personer samlas samtidigt. Regionen har drabbats av ovanligt många fall. Polisen skriver på Facebook att smittspårningen visar att nästan samtliga fall kan kopplas till tre större grupper.
Íslensk erfðagreining testar i dagarna boende i Ísafjörður och Bolungarvík för coronaviruset. Hela 1 500 personer kommer att testas. Omfattningen gör att myndigheterna kommer att få en god uppfattning om utbredningen av coronasmittan i regionen. Den informationen kommer i sin tur att påverka beslutet om de hårdare restriktionerna avvecklas efter den 26 april.
Kristrún Frostadóttir, chefsekonomi vid Kvika, säger i Morgunblaðið att coronautbrottet varje vecka kostar Island omkring 15 miljarder isländska kronor. Det betyder en nedgång med 20 till 25 procent. Att turismen är så viktig för Island är ett bekymmer - och det är också där som effekterna slår hårdast.
Starri Hauksson, en av ägarna av Gaukurinn i Reykjavík, säger till Stundin att han inte ser hur några uteställen ska kunna överleva krisen. Pétur Hafliði Marteinsson, delägare av Kex Hostel i Reykjavík, berättar att restaurangen Sæmundur í sparifötunum går i konkurs. Även själva vandrarhemmet dras med stora ekonomiska problem.
Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir har enligt ett pressmeddelande nu formellt beslutat att förlänga inreseförbudet till Island till och med den 15 maj. EU- och EES-medborgare får alltjämt passera gränsen. Medborgare från andra länder tillåts däremot bara resa in om de har särskilda skäl.
I dagsläget är det inte många turister i landet. I nästa vecka väntas ett tjugotal personer till Seyðisfjörður när färjan Norröna åter börjar segla med passagerare. Samtliga reser på egen hand eftersom det inte arrangeras några gruppresor just nu, skriver Austurfrétt.
Turister som kommer till Island behöver inte sitta i karantän. Men det vill smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason ändra på. Han sade under presskonferensen i går att det är nödvändigt med restriktioner för turister för att förhindra smittspridning.
En arbetsgrupp ska nu ta fram förslag på skyddsåtgärder riktade mot turister. Men Jóhannes Þór Skúlason, vd för branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar, är kritisk. Han säger till Vísir att karantän i praktiken innebär inreseförbud:
"Det är ingen som ger sig ut på en resa för att sitta i karantän i två veckor i utlandet."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.