torsdag 2 april 2020

Island på väg att förlänga förbud mot sammankomster

Förbudet mot sammankomster bör förlängas och inte hävas förrän tidigast i maj. Det beskedet gav smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason vid gårdagens presskonferens. Syftet med förbudet är att minska smittspridningen och trycket på sjukvården. Det är nu upp till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att besluta om en förlängning.

Det är nu 1 220 personer som har testats positivt för coronaviruset covid-19 på Island. Hela 41 personer vårdas på sjukhus - och tolv av dessa ligger på intensivvårdsavdelning. Elva smittade vårdas med respirator. Dessutom hålls 982 coronasmittade i isolering.

Nu är det 7 822 personer som sitter i karantän. Nästan lika många - 7 735 personer - har avverkat två veckors karantän. Och det är 236 personer som har tillfrisknat efter att ha smittats av coronaviruset.

Av de nya fall som upptäcks är det alltjämt en majoritet som redan är i karantän. För myndigheterna är det ett tecken på att smittspårningen fungerar. Människor som kan ha smittats kan i många fall sättas i karantän innan de har fört smittan vidare till ett stort antal personer.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att antalet smittade fortsätter att öka. Men ökningen av antalet fall är förhållandevis konstant. Kurvan över nya smittade pekar inte rakt uppåt.

Þórólfur Guðnason ansåg att det inte fanns tecken på att coronasmittan skulle vara utbredd i samhället. Av de personer som testas av Landspítali i Reykjavík - det sjukhus som tar emot de flesta coronapatienterna - har 9 procent smittats av viruset. Motsvarande siffra för Íslensk erfðagreining - som testar bland allmänheten - är 1 procent.

De siffrorna betraktade Þórólfur Guðnason som bevis för att förbudet mot sammankomster och andra restriktioner fungerar som redskap mot smittspridning. Han meddelade att han därför vill förlänga förbudet. Restriktionerna löper ut den 13 april. Han vill dock att de ska gälla månaden ut.

Han har nu vänt sig till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med en begäran om en förlängning. Det är hon som tar det formella beslutet om förbudet ska gälla längre. Þórólfur Guðnasons plan är att därefter ompröva behovet av förbudet i slutet på april.

Trycket på sjukvården är högt. Men det är enligt Þórólfur Guðnason inte så högt att den är på väg att kollapsa. Det är ett avgörande skäl till att han vill förlänga förbudet. Så länge som smittspridningen är begränsad hinner också vården ta hand om de personer som insjuknar.

Under presskonferensen uppmanade han islänningarna att fortsätta respektera sammankomstförbudet, säkerhetsavstånd och andra åtgärder som syftar till att minska spridningen. Han upprepade också uppmaningen om att inte resa eller besöka sommarstugor under påskhelgen:
"Viruset kommer inte att respektera helgdagar. Det kommer inte att respektera påsken."
Den smittspårningsapp som har utvecklats kunde inte lanseras som planerat under gårdagen. Den har ännu inte godkänts av Google och Apple. Embætti landlæknis skriver i ett pressmeddelande att appen ska bidra till att bromsa ökningen av coronafall för att sjukvården ska hinna med och för att ett vaccin mot covid-19 ska kunna utvecklas.

I Västfjordarna var det i går sex personer som har testats positivt för coronaviruset. Det finns dock misstankar om att smittan kan vara mer utbredd än så. I dag införs därför strängare restriktioner i Ísafjörður, Bolungarvík och Hnífsdalur. Det uppger polisen på Facebook.

I dessa tre orter håller för- och grundskolor stängt. Den övre gränsen för antalet personer som får samlas på en plats sänks till fem personer. Antalet besökare i butiker får inte överstiga 30 personer åt gången. Och människor uppmanas att hålla sig hemma och att inte resa i onödan.

Siffran över antalet smittade i Västfjordarna kommer att stiga när den officiella statistiken uppdateras i dag. Under gårdagskvällen var det enligt RÚV fem i besättningen på trålaren Sirrý från Bolungarvík som testades positivt. Övriga tio i besättningen sitter i karantän.

Icelandair flyger den 7 april mellan Keflavík och Stockholm. Det meddelar utrikesdepartementet på Facebook. Avgången från Stockholm är i första hand avsedd för strandsatta islänningar som vill ta sig hem från något annat nordiskt land och som inte har kunnat flyga hem via London. Det är det första flyget mellan Island och övriga Norden sedan den 23 mars.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.