torsdag 28 oktober 2021

Isländsk klädjätte vinner tvist mot bensinkedja om 66

Restaurangen Grill 66 finns redan inom Olís väggar. Men när bensinkedjan ville registrera Kaffi 66 och Ferskt 66 som varumärken för försäljning av kaffe och färdigmat reagerade klädjätten 66° North. Bolaget krävde att registreringarna skulle hävas eftersom det fanns en risk för förväxling. Och Hugverkastofan håller med och skrotar registreringarna.

Sjóklæðagerðin grundades i Suðureyri 1926. Då tillverkade företaget främst kläder avsedda för fiskare. Eftersom Suðureyri ligger vid 66:e breddgraden började Sjóklæðagerðin använda varumärket 66° gráður norður, som i dag oftast skrivs 66° North. Bolaget är Islands största producent av friluftskläder och tillverkar dessutom än i dag kläder avsedda för sjömän.

För tio år sedan registrerade Olíuverzlunar Íslands - som driver bensinkedjan Olís - varumärket Grill 66. Namnet används i dag för kedjans restauranger och syftar på amerikanska Route 66

För tre år sedan ville Olíuverzlunar Íslands registrera även Kaffi 66 och Ferskt 66 som varumärken. De skulle användas för försäljning av kaffe och fika samt färdigmat. Ferskt 66 hade börjat användas redan 2016.

Men Sjóklæðagerðin vände sig till Hugverkastofan med krav på att bägge registreringarna skulle hävas. Skälet var enligt bolaget att det fanns en risk för förväxling med 66° gráður norður.

Sjóklæðagerðin hänvisade bland annat till en marknadsundersökning som visade att en majoritet av islänningarna associerade sifferkombinationen 66 till just 66° gráður norður. Varumärket var enligt företaget så etablerat att det var vanligt att människor refererade till det enbart genom siffrorna.

Eftersom sifferkombinationen så starkt förknippades med 66° gráður norður ansåg Sjóklæðagerðin att negativa upplevelser av Kaffi 66 och Ferskt 66 skulle inverka negativt på 66° gráður norðurs varumärke.

Olíuverzlunar Íslands höll inte med. Det var enligt bolaget uppenbart att Kaffi 66 och Ferskt 66 på samma sätt som Grill 66 syftade på Route 66. Syftet hade aldrig varit att snylta på varumärket 66° gráður norður. Det amerikanska temat var uppenbart - till exempel hade stora delar av menyn på Route 66 fått namn efter klassiska stopp längs denna väg.

Inte heller ansåg Olíuverzlunar Íslands att det fanns någon förväxlingsrisk. Ferskt 66 uttalades som "ferskt sextíuogsex" medan 66° gráður norður uttalades som "sextíuogsex gráður norður". I det ena fallet stod sifferkombinationen 66 först och i det andra sist.

Hugverkastofan fastslog att varumärkena var så lika att det fanns en risk för förväxling. Därför beslutade myndigheten att häva registreringarna för Kaffi 66 och Ferskt 66.

Här och här kan du läsa besluten i sin helhet och här kan du läsa mer om 66° gráður norður.