torsdag 9 april 2020

Isländsk mediejätte växer - får klartecken för köp av DV

Mediekoncernen Torg får klartecken för att växa ytterligare. Det står klart sedan konkurrensmyndigheten godkänt köpet av den krisande koncernen Frjáls fjölmiðlun. Beslutet innebär att Fréttablaðið, Hringbraut och DV får samma ägare. Ny chefredaktör på DV blir Þorbjörg Marinósdóttir. En rad anställda har redan varslats om uppsägning.

DV har de två senaste årtiondena hunnit byta ägare inte mindre än nio gånger. Under samma period har tidningen gått från daglig utgivning till att komma ut en gång i veckan. De ekonomiska problemen, interna konflikter och dragkamp om ägarskapet har närmast blivit tidningens signum.

Tidningen DV var resultatet av ett samgående mellan Dagblaðið och Vísir 1981. I två årtionden hade DV stabila ägare och förhållandevis starka finanser. Upplagan var periodvis så hög att DV på allvar utmanade Morgunblaðið om positionen som Islands största dagstidning. När räckvidden stod på toppen läste två tredjedelar av islänningarna DV.

Efter millennieskiftet hamnade dåvarande ägaren Frjáls fjölmiðlun i ekonomiska problem. Óli Björn Kárason, som i dag representerar Självständighetspartiet i alltinget, samlade en grupp investerare som köpte tidningen och räddade DV från konkurs. Den politiska kursen blev i det närmaste identisk med Självständighetspartiets linje. Det äventyret varade i två år innan det bolaget gick omkull.

Utgivningsbeviset köptes av Frétt, det bolag som då ägde gratistidningen Fréttablaðið, och DV fortsatte att komma ut. Här skedde ännu ett ägarskifte - men mer av kosmetisk natur. Förlusterna fortsatte. För första gången blev DV en veckotidning. DV flyttades 2007 till ett bolag med i stort sett samma ägare som Frétt.

Nästa ägarbyte skedde redan samma år. Då var det tidskriftsförlaget Birtíngur som köpte DV och återgick till daglig utgivning. I finanskraschens kölvatten utmärkte sig DV som nyhetsledande i rapporteringen om de affärer och det maktspel som lagt grunden för krisen. Ett antal medarbetare köpte själva tidningen 2010 och gav ut den i ett eget bolag.

Granskande journalistik fortsatte att vara tidningens signum. Det gjorde DV både älskad och hatad. Uppbackad av okända finansiärer kunde Björn Ingi Hrafnsson 2014 ta över tidningen efter en utdragen ägarstrid. Den gamla redaktionen tvingades gå eller valde självmant att lämna DV. Tidningen blev nu lojal med Sigmundur Davíð Gunnlaugssons falang inom Framstegspartiet, en av Björn Ingi Hrafnssons personliga vänner.

I en fortfarande delvis outredd härva såldes DV till Frjáls fjölmiðlun. Det visade sig att personliga köp hade betalats med annonser i tidningen. Och Björn Ingi Hrafnsson lyckades till stor del manövrera sig ut ur de personliga skulder han dragit på sig genom att föra de nya ägarna bakom ljuset.

Lika oklart var det vem som stod bakom affären. Advokaten Sigurður Guðjónsson presenterades som ägare - men kan omöjligen ha finansierat köpet på egen hand. Det har spekulerats i ett antal nyckelpersoner med koppling till bankkraschen hösten 2008 som ägare. Syftet skulle ha varit att använda tidningen för att putsa det egna ryktet och svartmåla fiender.

Frjáls fjölmiðlun lyckades inte heller få tidningen att gå runt. I december förra året kom beskedet att Torg - som äger den gratisutdelade dagstidningen Fréttablaðið och tv-kanalen Hringbraut - köpte bolaget. Utöver DV ingick även webbplatserna Pressan, Eyjan, Bleikt och 433 i affären.

Nu har konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið godkänt affären. I beslutet skriver myndigheten att samgåendet inte har några större inverkningar på konkurrenssituationen på mediemarknaden.

Direkt efter godkännandet fick ett tiotal journalister beskedet att de skulle förlora sina jobb. Dessutom varslades administrativ personal. Chefredaktören Lilja Katrín Gunnarsdóttir sade till RÚV att hon själv valde att sluta.

Dessutom såg det ut som att Eyjans populära bloggare Egill Helgason skulle sluta. Han skrev själv att han med all sannolikhet publicerat sitt sista blogginlägg. Så blev det dock inte. Efter några dagars uppehåll fortsatte han att blogga.

Ny chefredaktör för DV blir Þorbjörg Marinósdóttir. Hon säger i DV att tidningen även i fortsättningen kommer att utkomma en gång i veckan på fredagar. Hon utlovar en blandning av livsstil och hårda nyheter:
"Det finns stora möjligheter med att ge ut en variationsrik helgtidning med nyheter blandat med välgjort förströelsematerial."
Utgivningen av den tryckta tidningen tog dock en tillfällig paus. Þorbjörg Marinósdóttir säger till Stundin att nästa utgåva kommer efter en omgörning som både innefattar själva journalistiken och formen. Hennes första nummer som chefredaktör kommer i dag:
"Det här blir en helt annan tidning. Jag tror att det är helt säkert att hävda det, även om vi kommer att fortsätta med allt det viktiga och goda som DV har stått för genom tiderna."
Här kan du läsa mer om Torgs köp av DV.