torsdag 2 april 2020

Kunder och butikspersonal hotas med coronahosta

Pojkar som går omkring och hostar på kunder i butiker samtidigt som de agerar hotfullt och filmar allt. Och en man som förföljer butikspersonal och som säger sig vara smittad av coronaviruset - och både hotar och hostar på anställda. Bägge händelserna inträffade i livsmedelsbutiker i Reykjavík i söndags.

Även på Island finns det nu personer som på olika sätt hotar att smitta andra med coronaviruset covid-19 eller hostar på andra människor med syftet att skrämma dem. Två sådana händelser inträffade alltså i Reykjavík i söndags. I Krónan vid Grandi var det pojkar som agerade hotfullt mot kunder. Och i Nettó på Lágmúli var det en vuxen man som förföljde personal.

Inne i Krónan var det några pojkar som såg ut att vara i 13-årsåldern som gick efter kunder i butiken. Gréta María Grétarsdóttir, vd för Krónan, säger i Fréttablaðið att det tycks vara många som har börjat hosta på andra som ett skämt och för att sprida oro:
"Den största i gänget gick efter människor, stannade så nära den som han kunde och så andades han tungt eller hostade på dem. Samtidigt som en annan spelade in allt med telefonen."
En kund försökte stoppa pojkarna. Hon berättade för dem att det inte alls var lustigt att hosta på andra människor. Gréta María Grétarsdóttir berättar i Fréttablaðið att det inte fick pojkarna att sluta:
"De snålade inte med oförskämdheterna som svar. Den stora gnuggade sig i ögonen, petade sig i näsan och stack in fingrarna och gick sedan till nästa hylla och gned fingrarna mot varorna där. Det var en rätt frånstötande syn."
Därefter gick pojkarna efter den kvinna som uppmanat dem att sluta. En av dem stirrade hotfullt på henne och fortsatte att blåsa ut luft på henne.

Krónan har anmält händelsen både till polisen och civilförsvaret. Pojkarna är inte längre välkomna i Krónans butiker.

I söndags kväll ryckte polisen ut till Nettó på Lágmúli. Då var det enligt Fréttablaðið en person som följde efter en anställd inne i butiken. Personen sade sig vara smittad av covid-19 och hostade gång på gång mot den anställda. När den anställda gick in i personalutrymmet följde personen efter och uttalade nya hot.

Polisen såg till så att personen lämnade butiken. Personen var sannolikt drogpåverkad, skriver Fréttablaðið.