torsdag 16 april 2020

Ras för resandet efter coronautbrottet på Island

Tre av fyra islänningar köper färre resor efter coronautbrottet. Och varannan köper mer sällan mat på restaurang. Inom en rad andra områden har intresset svalnat. Men all handel minskar inte på grund av coronakrisen. Hygienartiklar är den stora vinnaren. Även livsmedel är det nu fler som köper mer av. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Det har nu gått en och en halv månad sedan de första fallen av coronaviruset covid-19 upptäcktes på Island. Den senaste månaden har vardagen för många präglats av hårda restriktioner. En rad institutioner har tvingats stänga och inga sammankomster som samlar mer än 20 personer är tillåtna.

Under coronautbrottets början var det många som hamstrade livsmedel med lång hållbarhet och hygienartiklar. Precis som i många andra delar av världen var det på Island plötsligt ovanligt många som köpte pasta, ris, konserver och toalettpapper.

En undersökning utförd av MMR visar att en stor del av islänningarna har förändrat sina konsumtionsvanor på grund av coronaviruset. De flesta varukategorierna har gått bakåt - men några varukategorier är det många som har handlat mer av den senaste tiden.

Resor är den stora förloraren. Hela 76 procent av islänningarna har köpt färre resor på grund av coronautbrottet. Bara 1 procent har bokat fler resor.

Matställen har också tappat många kunder. Det är 55 procent som nu mer sällan köper mat på restaurang och 52 procent som inte handlar på snabbmatsrestauranger lika ofta. Det är dock 7 procent som har ökat köpen av snabbmat. Motsvarande siffra för andra restauranger är 3 procent.

Kläder, husgeråd, läkarservice, elektronik och alkohol är det också färre som lägger pengar på.

Den stora vinnaren är hygienprodukter. Det är 38 procent som nu köper mer hygienprodukter - och endast 5 procent som har minskat inköpen. När det gäller läkemedel är fördelningen ganska jämn - med 7 procent som köper mindre och 5 procent som köper mer.

Livsmedel är en annan bransch som ser ut att klara sig bra. I den traditionella dagligvaruhandeln är det 24 procent som köper mer och 19 procent som handlar mindre. Och i matbutiker på nätet är det 16 procent som gör fler inköp över nätet mot 8 procent som bantat näthandeln.

De islänningar som har minskat på inköpen är i större utsträckning kvinnor, personer i åldern 30 till 49 år och boende i huvudstadsregionen. Skillnaderna mellan grupperna är dock ofta små.

Sympatisörer till Gröna vänstern är de som främst avstår från resor. Anhängare till Framstegspartiet ratar oftare än andra besök på restauranger och snabbmatsställen. Kläder är det i första hand Självständighetspartiets väljare ratar medan det i Renässans led är fler som väljer bort husgeråd.