fredag 4 december 2020

Renässans: Gröna vänstern stoppade regering 2016

Koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid blev den mest kortlivade regeringen i republikens historia. Men Renässans grundare Benedikt Jóhannesson hade hellre bildat regering med Socialdemokraterna och Piratpartiet. För att få majoritet behövdes även Gröna vänstern - och det visade sig snart vara omöjligt.

I valet i oktober 2016 valdes sju partier in i alltinget. Redan från början stod det klart att det skulle bli svårt att bilda en majoritetsregering. Självständighetspartiet var med god marginal största parti - men både Piratpartiet och Socialdemokraterna uteslöt i praktiken ett samarbete med partiet.

Det tog två och en halv månad innan Island fick en ny regering. Då bildade Självständighetspartiet koalition med Renässans och Ljus framtid. Tillsammans hade de tre partierna 32 av 63 mandat - den minsta möjliga majoriteten i alltinget.

Regeringen blev den mest kortlivade i republikens historia. Efter åtta månader lämnade Ljus framtid koalitionen. Beslutet togs efter en förtroendespricka mellan Ljus framtid och Självständighetspartiet. Bitterheten från Självständighetspartiets sida var påtaglig - medan Renässans hamnade i ett mellanläge.

När Benedikt Jóhannesson grundade Renässans hade han lämnat Självständighetspartiet. Han hade varit tongivande inom den liberala falang som blev allt mer isolerad när partiet några år efter finanskraschen återgick till en mer konservativ linje. Han ansåg också - till skillnad från majoriteten - att Island borde gå med i EU.

Renässans gjorde succé i alltingsvalet 2016 och fick 10,5 procent av rösterna och sju mandat. Benedikt Jóhannesson fann snart en allierad i Ljus framtids ledare Óttarr Proppé. De två liberala partierna var inblandade i regeringsförhandlingar i över två månader. Och det slutade alltså med en koalition med Självständighetspartiet.

Men det var inte den regering Benedikt Jóhannesson helst önskade. Det skriver han på Facebook som svar på en fråga från Piratpartiets Björn Leví Gunnarsson. Renässans och Ljus framtid hade konstruktiva förhandlingar med just Piratpartiet och Socialdemokraterna:
"Där hade vi fått igenom de flesta av våra frågor för reformer av lantbruket, fiskenäringen och en folkomröstning om EU-ansökan. Men dessa partier hade sammanlagt 24 av 63 ledamöter. När Gröna vänstern kom in i förhandlingarna strandade alla dessa frågor."
Valresultatet gjorde det omöjligt att bilda regering utan deltagande från Självständighetspartiet, Gröna vänstern eller Framstegspartiet. Benedikt Jóhannesson talar om de tre partierna som "framstegspartierna". Han hävdar att de tre redan då ville regera ihop - något som blev verklighet först efter valet 2017.

Anledningen till Björn Leví Gunnarssons fråga är att han undrar hur ett parti som Renässans - som beskriver sig som liberalt - kunde samarbeta med Självständighetspartiet. Enligt Benedikt Jóhannesson var det valet ett sätt att förhindra en regering med enbart "stagnationspartierna".

Han tycker dock att Renässans fick igenom en hel del av partiets politik. Men tiden var för kort för att den skulle visa några tydliga resultat:
"Vi ser nu att de konservativa partierna har kommit överens om ministerposterna och underskott i statsfinanserna trots tillväxten förra året. Den liberala ideologin är under attack bland annat på grund av att liberala människor är spridda i många partier."
Benedikt Jóhannesson avgick som ordförande för Renässans i oktober 2017. Efter hård intern kritik och flera svaga insatser i debatter lämnade han posten som partiledare just före nyvalet. Han har nyligen meddelat att han vill kandidera i valet 2021.

Hans efterträdare blev Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, som även hon hade lämnat Självständighetspartiet av samma skäl. Hon lyckades rädda Renässans kvar i alltinget. Partiet fick 6,7 procent och fyra mandat. När Benedikt Jóhannesson avgick låg partiet under femprocentsspärren.