onsdag 29 april 2020

Sista coronapatienten på Island ute från intensivvård

Elva coronasmittade vårdas på sjukhus på Island. Men den sista coronapatienten skrevs ut från intensivvårdsavdelningen på Landspítali i Reykjavík i går. Tre nya fall av covid-19 registrerades under det senaste dygnet. Antalet smittade sjönk dock för den tjugoandra dagen i följd. Det är nu 149 smittade personer som hålls i isolering.

För tjugoandra dagen i följd var det fler personer som friskförklarades än testade positivt för covid-19. Det var i går 149 personer som var smittade och hölls i isolering. Tre nya fall - av totalt 688 analyserade tester - registrerades. Alla tre satt redan i karantän.

Elva coronapatienter vårdades på sjukhus i går - varav elva på Landspitali i Reykjavík och två på sjukhuset i Akureyri. Men för första gången på nästan två månader behövde ingen coronasmittad ligga på intensivvårdsavdelning. Den sista patienten skrevs ut under gårdagen.

Nio dagar i följd har antalet nya fall aldrig varit högre än sju. Myndigheterna räknar dock med fler enstaka fall eftersom det fortfarande kan finnas en viss smittspridning i samhället.

På Island finns i dagsläget ingen som först har friskförklarats från covid-19 och därefter har insjuknat på nytt. Inte heller finns det någon som har fört smittan vidare efter att själv ha tillfrisknat.

Totalt är det 1 795 personer som har testat positivt för covid-19 på Island. Dessutom satt i går ytterligare 784 personer i karantän.

Två av de nya fallen var hemmahörande i Bolungarvík i nordvästra Västfjordarna, den region som sett till invånarantalet har drabbats hårdast av coronautbrottet. I just Bolungarvík, Ísafjörður och Hnífsdalur är restriktionerna alltjämt striktare. Här är den övre gränsen för sammankomster fem personer mot tjugo i övriga landet.

Hela 45 av de 149 personer som nu bär på smittan kommer från nordvästra Västfjordarna. Här ligger toppen på utbrottet ett par veckor utvecklingen i exempelvis Reykjavíkområdet.

Om ingen ny våg av smittan kommer avvecklas de hårdare restriktionerna den 11 maj. I så fall får nordvästra Västfjordarna samma regler som resten av Island.

I övriga Västfjordarna har det bara konstaterats enstaka fall. Och det har rört sig om personer som har smittats i andra delar av landet. Íslensk erfðagreining testade nyligen 417 personer - en tredjedel av befolkningen - i Patreksfjörður i sydvästra Västfjordarna. Inte ett enda test var positivt. Det uppger Heilbrigðisstofnun Vestfjarða i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.