En man född 1938 blev i söndags det sjätte dödsoffret för coronaviruset covid-19 på Island. Mannen bodde på vårdboendet Berg i Bolungarvík. Flera andra boende är smittade - och alla anställda utom tre hålls i isolering eller karantän. Personal flögs in med helikopter från Reykjavík i går för att avlösa de anställda på boendet i Bolungarvík.
Situationen på vårdboendet Berg i Bolungarvík i Västfjordarna har de senaste dagarna blivit allt mer ansträngd. Ett stort antal av de boende har smittats av coronaviruset. Heilbrigðisstofnun Vestfjarða, den regionala hälsovårdsmyndigheten, skrev i går på Facebook att två personer vårdades på sjukhus, tre som hölls i isolering och ytterligare fem som satt i karantän.
Coronautbrottet har också drabbat personalen. Fem anställda har testat positivt för covid-19. Alla utom tre i personalen hålls i isolering eller är i karantän. Det har därför blivit allt svårare att bemanna vårdboendet. Tio personer flögs i går in med helikopter från Reykjavík för att kunna avlösa den befintliga personalen.
Den första smittade på Berg var enligt Bæjarins Besta en man född 1938 och bosatt i Bolungarvík. Han avled i söndags på Landspítali i Reykjavík. Han blev det sjätte dödsoffret för coronaviruset på Island.
Västmannaöarna är en annan plats där situationen är ansträngd. Polisen meddelade i går på Facebook att antalet smittade öbor stigit till 102 personer. Mer än dubbelt så många satt i karantän. Kommunchefen Íris Róbertsdóttir uppgav i går på Facebook att nästan hälften av öborna - närmare 2 000 personer - har testats för coronaviruset.
Det är nu 1 562 islänningar som har testat positivt för covid-19. Totalt har 27 880 prover genomförts och analyserats.
Det är 37 personer som vårdas på sjukhus - och av dessa är det elva som ligger på intensivvårdsavdelning. Dessutom hålls 1 096 smittade i isolering medan 5 263 sitter i karantän.
Antalet personer som är smittade är det högsta antalet hittills under coronautbrottet. Det har dock inte skett någon dramatisk ökning av antalet bekräftade fall. Kurvan över smittade ökade snabbt under andra halvan av mars. Uppgången har planat ut något under april. Alltjämt är det dock fler som insjuknar än tillfrisknar. Den senaste veckan har antalet smittade ökat med 156 personer.
Civilförsvarschefen Víðir Reynisson uppmanade under gårdagens presskonferens ännu en gång islänningarna från att resa under påskhelgen. Många fackförbund har också lyssnat på uppmaningarna och håller de sommarstugor som kan hyras av medlemmarna stängda.
Han riktade också kritik mot islänningarnas resande under helgen. Trots ett snöoväder var det många som gav sig ut på vägarna. Räddningstjänsten tvingades undsätta hundratals bilister som fastnat på oframkomliga vägar. Dessutom öppnades flera kriscentrum för att ta hand om personer som inte kunde komma hem under ovädret:
"Räddningstjänsten räddade omkring 100 islänningar i helgen. Är det inte nog nu? Ska vi inte bara stanna hemma? Njuta av samvaron med våra närmaste och att fortsätta vara snälla mot varandra och fortsätta att vara ansvarsfulla."Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade att myndigheterna nu förberedde restriktioner för turister till Island. Exakt hur de kommer att se ut är oklart - men det blir sannolikt någon typ av kontroller för exempelvis passagerare ombord kryssningsfartyg för att de ska få gå i land.
I år väntades rekordmånga kryssningsfartyg till Reykjavík. Av de 189 inbokade fartygen är det enligt Vísir 26 som har ställt in vistelsen på Island.
Hittills har den smittspårningsapp som lanserades i torsdags laddats ned av 115 000 personer. Myndigheterna kommer att skicka ut en länk till samtliga abonnemang i landet med en uppmaning om att ladda ned appen.
Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger i Morgunblaðið att regeringen hittills har prioriterat åtgärder för att förhindra smittspridning. Fler åtgärder för att begränsa de ekonomiska effekterna av coronautbrottet kommer troligen att presenteras efter påskhelgen.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.