onsdag 1 april 2020

Stödet för Islands regering växer i coronakrisen

Coronakrisen får väljarna att sluta sig bakom regeringen. Stödet för den trepartikoalition som styr Island ökar till den högsta nivån på två år. Det är nu 59,4 procent som står bakom regeringen - en ökning med 11,2 procentenheter på en månad. Stödet för de tre partierna som ingår i regeringen ökar också. Det visar en ny mätning från Gallup.

I MMR:s första väljarbarometer efter coronautbrottet fanns två anmärkningsvärda förändringar. Stödet för regeringen ökade kraftigt. Och Självständighetspartiet gick starkt framåt i opinionen. Samma tendenser finns även i Gallups första mätning efter coronakrisen.

Stödet för regeringen har växt i takt med att krisen förvärrats. I Gallups februarimätning var det 48,2 procent som sympatiserade med regeringen - en av de lägsta nivåerna under hela mandatperioden. Den siffran steg till 51,6 procent under de två första veckorna i mars. Och under andra halvan av mars växte den till 59,4 procent.

Inom loppet av en månad har stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet alltså ökat med 11,2 procentenheter. Nivån är den högsta på två år.

Stödet för de tre regeringspartierna ökar också. Självständighetspartiet får 23,5 procent, en uppgång med 1,5 procentenheter. Så starkt har inte stödet varit sedan i somras.

Gröna vänstern ökar med 1,4 procentenheter till 13,3 procent medan Framstegspartiet växer med 1,1 procentenheter till 8,1 procent.

Socialdemokraterna behåller positionen som näst största parti. Stödet ökar med 0,3 procentenheter till 15,1 procent.

Ett annat mönster från MMR:s mätning som går igen är att Centerpartiet tycks vara coronakrisens stora förlorare. Partiet tappar hela 3 procentenheter och sjunker tillbaka till 11,2 procent.

Renässans får 11,1 procentenheter - en uppgång med 0,8 procentenheter - medan Piratpartiet minskar med 0,5 procentenheter till 10,2 procent.

Varken Folkets parti eller Islands socialistparti klarar femprocentsspärren till alltinget. Folkets parti ökar med 0,2 procentenheter till 4,2 procent. Islands socialistparti klarade precis spärren i förra mätningen. Nu förlorar partiet 1,8 procentenheter till 3,2 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.