måndag 6 april 2020

Test: 0,6 procent av islänningarna smittade av covid-19

Spridningen av coronaviruset covid-19 är fortfarande begränsad på Island. Íslensk erfðagreinings tester på slumpvis utvalda personer visade att 0,6 procent hade smittats. Det totala antalet personer som testat positivt för viruset ökade i går till 1 486 personer. Ännu en person avled i går efter att ha smittats av coronaviruset.

Coronasmittan fortsätter att sprida sig på Island. Det var i går 1 486 personer som hade testat positivt för viruset covid-19. Även om smittan alltjämt breder ut sig sker det ingen kraftig ökning av fall.

De fyra senaste dagarna har antalet smittade varit drygt 1 000 personer - vilket betyder att det är ungefär lika många som tillfrisknar och som smittas. En majoritet av de islänningar som bekräftas vara smittade sitter dessutom redan i karantän.

Det är nu 38 personer som vårdas på sjukhus för covid-19. Av dessa ligger tolv på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 5 511 personer i karantän medan 11 657 personer redan har suttit i karantän i två veckor. Ytterligare 1 054 smittade islänningar hålls isolerade.

Utbredningen i samhället är ändå förhållandevis begränsad. Íslensk erfðagreining har testat 2 300 slumpvis utvalda personer i huvudstadsregionen - den del av Island där smittan har varit vanligast. Det var enligt Morgunblaðið tretton personer som hade smittats av covid-19, vilket motsvarar 0,6 procent.

När islänningar tidigare vände sig till Íslensk erfðagreining för att bli testade var det omkring 1 procent som drabbats av coronaviruset. Förklaringen till att siffrorna var högre då var sannolikt att det var fler personer som hade kunnat exponeras för viruset som ville bli testade.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason säger till Vísir att hälften av dem som testat positivt hos Íslensk erfðagreining har lindriga eller inga symtom alls. Det gör att karantän för personer med symtom och isolering för smittade aldrig kommer att fungera som ett fullständigt skydd mot smittspridning.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har nu beslutat att förlänga förbudet mot sammankomster samt en rad andra restriktioner till och med den 4 maj. När reglerna infördes skulle de inledningsvis vara till och med den 13 april. Hon säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att förbuden respekteras för att förhindra smittspridningen.

Nordvästra Västfjordarna är ett av de hårdast drabbade områdena. I onsdags förbjöds sammankomster med fler än fem deltagare i både Bolungarvík, Hnífsdalur och Ísafjörður - medan gränsen i övriga landet med några få undantag är tjugo personer. Nu meddelar civilförsvaret på Facebook att skärpta restriktioner införs även i Suðureyri, Flateyri, Þingeyri och Súðavík. Dessutom stängs för- och grundskolor från och med i dag.

Det var i går preliminärt 41 personer i Västfjordarna som testat positivt för covid-19. Flera fall har upptäckts på ett äldreboende i Bolungarvík. Som en följd har personalen satts i karantän. Situationen i regionen är mycket ansträngd. Myndigheterna har uppmanat vårdpersonal - i synnerhet sjuksköterskor - att anmäla sig för att avlasta den befintliga personalen.

I Bolungarvík sitter 236 personer - vilket är en fjärdedel av invånarna - nu i karantän.

Ett annat undantag är Västmannaöarna. Där får högst tio personer samlas. Även här är anledningen till de hårdare reglerna utbredd smittspridning. Polisen meddelade på Facebook i går kväll att det nu är 95 öbor som har testat positivt för coronaviruset.

Coronautbrottet på Island väntas kulminera i dagarna. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under lördagens presskonferens att han på onsdag hoppas kunna presentera en plan för hur restriktionerna ska avvecklas. Det kommer att ske stegvis - och sannolikt så att de restriktioner som infördes senast tas bort först.

Om smittspridningen går tillbaka och planen kan genomföras är det alltså troligt att exempelvis bibliotek och badhus får öppna på nytt samtidigt som något större sammankomster börjar tillåtas. Men det kommer troligen att dröja längre innan stora folksamlingar tillåts och undervisningen på gymnasium och universitet kan komma igång igen.

Ett skäl till att Víðir Reynisson vill avveckla restriktionerna undan för undan är coronavirusets livslängd. Därför vill han hinna utvärdera konsekvenserna av ett steg innan nästa steg tas.

Under fredagens presskonferens fick Víðir Reynisson frågor om det mediala intresset från utlandet för Islands hantering av pandemin. Han ansåg inte att det var läge att skryta. I stället hävdade han att Island hade bättre förutsättningar att agera mot ett virusutbrott:
"Vi har försökt få människor att se till Island i ett sammanhang. Det är mycket enklare för oss. Vi är färre. Vi är ett land där informationsflödet är bra. Vi når ut till människor och alla är med på det här. Så vi avråder absolut ifrån att man försöker att jämföra Island med andra. Något Island är bäst i världen-syndrom, som vi ibland drabbas av, är helt enkelt inte lämpligt nu, inte alls."
I torsdags lanserades smittspårningsappen Rakning C-19. I lördags kväll hade drygt 108 000 islänningar laddat ner appen.

Det är nu fem personer på Island som har dött efter att ha smittats av covid-19. En 67-årig man avled i går på Landspítali i Reykjavík. Mannen insjuknade enligt Vísir för flera veckor sedan. Länge var tillståndet kritiskt men så bättrade han sig och behövde inte längre vårdas med respirator. Sjukdomen kom dock tillbaka med större kraft.

Vísir skriver att den kvinna som avled den 1 april var 78 år och bosatt i Ísafjörður. Hon smittades av coronaviruset under en vistelse på Kanarieöarna. Hon hade även andra underliggande sjukdomar. Hennes 79-årige make smittades också men inte blev allvarligt sjuk. Han satt vid hennes sida i dödsögonblicket på Landspítali.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.