fredag 29 maj 2020

0,9 procent av islänningar har antikroppar mot covid-19

Bara 0,9 procent av islänningarna har utvecklat antikroppar mot coronaviruset covid-19. Få är alltså immuna om en ny våg av smitta skulle drabba Island. Det visar de första resultaten från Íslensk erfðagreinings undersökningar. Samtidigt ser det ut som att företaget kommer att hjälpa till att testa turister på flygplatsen i Keflavík.

Íslensk erfðagreining har hittills utfört en klar majoritet av alla tester för covid-19. Men i onsdags sade vd:n Kári Stefánsson att företaget inte tänkte bidra till att testa turister på flygplatsen i Keflavík. Han anklagade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir för att vara arrogant. Han rasade också mot att företagets anställda inte tackats för sina insatser.

Kári Stefánsson vägrade medverka i ett testprogram som skulle ledas av hälsovårdsdepartementet. Men i går bjöds han in till ett möte med statsminister Katrín Jakobsdóttir och statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Efter mötet sade Kári Stefánsson att Íslensk erfðagreining var redo att ha en rådgivande roll i testningen. Då hade projektet flyttats till statsministerns eget departement.

Hade Kári Stefánsson hållit fast vid bojkotten hade planerna på att öppna gränserna den 15 juni behövt göras om. Sjukhuset Landspítali i Reykjavík har i dagsläget bara kapacitet att analysera 500 prover om dagen. Både ministrar och myndigheter har sagt att masstestningen bara kan genomföras med bistånd från Íslensk erfðagreining.

Redan i går kväll tycktes relationen mellan Kári Stefánsson och Svandís Svavarsdóttir ha förbättrats. Íslensk erfðagreining arrangerade då ett informationsmöte i Reykjavík. Hälsovårdsministern satt på första raden och fick ett särskilt tack av Kári Stefánsson. Senare under kvällen var de också överens om att kurvan över antalet smittade var den vackraste bilden på Island just nu.

Men få islänningar har utvecklat immunitet mot covid-19. Kári Stefánsson redogjorde i går för de första resultaten av Íslensk erfðagreinings mätningar av antikroppar. Bara 0,9 procent av islänningarna har hittills utvecklat antikroppar. Någon flockimmunitet är alltså långt borta - och han varnade för att många skulle kunna smittas i en ny våg av viruset.

Kári Stefánsson trodde att omkring 55 000 islänningar har exponerats för covid-19. Där ingick de 1 805 som har testat positivt för viruset och de drygt 20 000 som suttit i karantän.

Kári Stefánsson sade att Íslensk erfðagreining fick leta länge innan de över huvud taget kunde identifiera antikroppar. Sökandet tog lång tid eftersom det var så få som utvecklat antikroppar.

I samarbete med University of British Columbia försöker Íslensk erfðagreining utveckla antikroppar som ska förhindra att covid-19 tar sig in i celler. Företaget har isolerat vita blodkroppar från fyra personer. Universitetet har därefter isolerat de celler som bildar antikroppar.

Þórólfur Guðnason var en av talarna. Han sade att Island nu hade god beredskap och infrastruktur för att hantera nya fall av smittan. Han räknade i dagsläget inte med någon ny våg av fall. Däremot trodde han på fortsatt enstaka fall av smittan.

Efter mötet lät sig Kári Stefánsson och Svandís Svavarsdóttir fotograferas tillsammans. Hon sade att det hade rört sig om ett missförstånd som nu hade retts ut. Och på en fråga från reportrar svarade hon att det inte fanns någon stridsyxa att begrava mellan de två.

Konflikten blev alltså snabbt historia. Trots att hälsovårdsministern av Kári Stefánsson dömdes ut som någon som agerade som en arrogant tioåring var det anmärkningsvärt få som visade stöd för Svandís Svavarsdóttir. Partikamraten Kolbeinn Óttarsson Proppé skrev på Facebook att alla borde hantera frågan lika professionellt som hon.

Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, ifrågasatte i Vísir att ingen i regeringen talat med Kári Stefánsson under arbetet med att planera för en öppning av gränserna.

Den frågan ställde Renässans ledare Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir till finansminister Bjarni Benediktsson i alltinget i går. Han svarade att det enda som behövdes var att Kári Stefánsson slutade blockera statsepidemiologen Þórólfur Guðnasons nummer - något han sade sig ha gjort för att inte behöva diskutera testning av turister på flygplatsen i Keflavík.

Inga nya fall av covid-19 rapporterades i går. Det är alltjämt tre personer som hålls i isolering efter att ha testat positivt för coronaviruset. Ytterligare 947 personer sitter i karantän. Nu har 60 141 personer - vilket motsvarar ungefär en sjättedel av Islands befolkning - testats för viruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island och ovan kan du se Íslensk erfðagreinings informationsmöte om viruset.