tisdag 19 maj 2020

Björgólfur Thor Björgólfsson var DV:s hemliga långivare

Miljardären Björgólfur Thor Björgólfsson var den som höll DV vid liv genom ett lån på 475 miljoner isländska kronor. Tidigare har hans talesperson förnekat att han skulle vara inblandad i övertagandet av tidningen. Under hans tid som långivare har DV i flera artiklar svartmålat Björgólfur Thor Björgólfssons affärsrival Róbert Wessman.

Efter tre år hade Björn Ingi Hrafnsson 2017 kört DV i botten. I desperata försök att undvika konkurs - och att dessutom undvika personligt ansvar för en konkurs - såldes mediehuset till Dalsdalur, ett bolag kontrollerat av advokaten Sigurður G. Guðjónsson.

Sigurður G. Guðjónsson var en nyckelperson i turerna kring Björn Ingi Hrafnssons övertagande av DV 2014. Som advokat drev han flera rättsprocesser mot tidningen. Bland finansiärerna av affären fanns bland annat Björn Leifsson, ägare av gymkedjan World Class, som ogillade DV:s rapportering av hans affärer i samband med finanskraschen.

Det var från början uppenbart att Sigurður G. Guðjónsson inte hade råd att själv köpa DV. Men på vems uppdrag som han agerade bulvan var inte klart. Många gissade dock på Björgólfur Thor Björgólfsson, Islands rikaste man som med framgång lyckats bygga upp ett nytt imperium efter finanskraschen.

Björgólfur Thor Björgólfsson har länge varit bosatt i Storbritannien. Hans tillgångar är enligt The Sunday Times värda 1,56 miljarder pund, en summa som motsvarar omkring 275 miljarder isländska kronor.

Sigurður G. Guðjónsson vägrade i Stundin att berätta vem som lånat DV 475 miljoner isländska kronor. Inte heller ville han svara på några frågor om den verkliga ägaren. Ragnhildur Sverrisdóttir, talesperson för Björgólfur Thor Björgólfsson, förnekade dessutom att miljardären skulle vara långivaren.

Men de som inte trodde på dementierna såg allt fler tecken på att Björgólfur Thor Björgólfsson ändå skulle vara inblandad. Sommaren 2018 fick hans affärsrival Róbert Wessman, grundare av och vd för Alvogen, utmärkelsen som årets vd inom läkemedelssektorn.

Bakom utnämningen stod European CEO. I rapporteringen på European CEO:s webbplats jämfördes Róbert Wessman med Teslas Elon Musk och Microsofts Bill Gates.

Även DV skrev om utmärkelsen. Där var tonläget helt annorlunda. Utmärkelsen beskrevs i en osignerad artikel som ett pris som kunde köpas och användas för att putsa ett skamfilat rykte. I Stundin förnekade Halldór Kristmannsson, talesperson för Alvogen, att företaget hade betalat för utnämningen.

Halldór Kristmannsson pekade ut Björgólfur Thor Björgólfsson som misstänkt för att ligga bakom artikeln. Den skulle i så fall vara ett nytt steg i den långvariga striden mellan de två rivalerna.

Under 2018 gjorde DV en förlust på 240 miljoner isländska kronor. I december förra året meddelades att tidningen - och hela koncernen Frjáls fjölmiðlun - sålts till Torg, som bland annat driver Fréttablaðið och Hringbraut. Affären godkändes efter klartecken från konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið.

Nu har myndigheten publicerat hela beslutet. Och där finns svaret på frågan om vem som finansierade DV. Det var Björgólfur Thor Björgólfsson. Samkeppniseftirlitið ställde helt enkelt frågan till Sigurður G. Guðjónsson. Han svarade då att det var Björgólfur Thor Björgólfssons bolag Novator som var långivaren.

Samkeppniseftirlitið fick svaret den 14 januari i år. Femton dagar senare bekräftade Ragnhildur Sverrisdóttir i Kjarninn att hon efter tio år skulle sluta på Novator. Nyligen blev det enligt ett pressmeddelande klart att hon börjar som informationsansvarig på kraftbolaget Landsvirkjun.

Ragnhildur Sverrisdóttir hade alltså gång på gång i Stundin förnekat att Björgólfur Thor Björgólfsson stod bakom DV. Enligt rykten kom uppgifterna som lämnades till Samkeppniseftirlitið som en överraskning för henne. Och det sägs att skälet till att hon skulle ha lämnat Novator var att hon förts bakom ljuset om de verkliga förhållandena.

Här kan du läsa mer om övertagandet av DV.