onsdag 27 maj 2020

Enda butikerna i Vopnafjörður bommar igen i sommar

I snart 32 år har Árni Róbertsson drivit butik i Vopnafjörður. Och de senaste åren har Kauptún varit den enda dagligvaruhandeln i kommunen. Dessutom köpte han kioskbutiken Robbinn för ett år sedan. Men den 1 juli i år är det slut. Då stänger han både Kauptún och Robbinn. Om ingen vill ta över blir Vopnafjörður utan livsmedelsbutik.

Árni Róbertsson var 30 år när han öppnade Kauptún i Vopnafjörður. Han arbetade som snickare men hade få uppdrag under vintrarna. Han började därför ägna sig åt kommissionshandel från det egna garaget i november 1988.

Då drev både fackföreningen VSV och kooperativet Kaupfélag Vopnfirðinga dagligvarubutiker i Vopnafjörður. Efter ett par lokalbyten började även Árni Róbertsson sälja livsmedel. Sedan 2004 har han drivit Kauptún från de befintliga lokalerna på Hafnarbyggð. Under en period försökte han dessutom driva en butik i Bakkafjörður.

Den senaste stora förändringen kom förra våren. Då köpte han Ollasjoppa - en kombinerad kiosk, bensinmack och grill som dessförinnan hade varit den enda konkurrenten till Kauptún. I samband med ägarskiftet fick Ollasjoppa det nya namnet Robbinn.

Men den 1 juli lämnar Árni Róbertsson och familjen både Robbinn och Kauptún. Då stängs bägge butikerna. Den senaste tiden har de börjat rea ut varor i Kauptún. För vissa ortsbor var det genom Facebook som de fick besked om nedläggningen.

Utan en butik i Vopnafjörður har ortsborna en timme till den enda mataffären i Þórshöfn samt en och en halv timmes körning till utbudet av butiker i Egilsstaðir. Det finns ingen kollektivtrafik mellan orterna.

Det är dock inte säkert att ortsborna blir utan dagligvaruhandel. Verksamheten är nu till salu.

Árni Róbertsson säger i Morgunblaðið att det har varit tufft att driva en butik utan att ingå i någon större kedja:
"Allt har sin tid och jag anser mig ha gjort mina skift. Det är på väg mot 32 år sedan jag började."
Enligt Árni Róbertsson har verksamheten i regel gått bra. Men de senaste åren har varit tuffa. Det säsongsbundna fisket av lodda - som har varit oerhört viktigt i Vopnafjörður - har i det närmaste upphört. Det har gjort att färre har kommit till orten för att jobba under denna intensiva period. Árni Róbertsson säger i Morgunblaðið att kundunderlaget därför har minskat:
"Det är en så stor injektion när dessa fångstperioder pågår och vi har haft väldigt bra år på grund av det. Men så samlar sig svårigheterna."
Ett ägarskifte eller en nedläggning av Kauptún och Robbinn är inte den enda stora förändringen som är på gång i Vopnafjörður. Sedan tidigare är även Hótel Tangi - ortens enda hotell - ute till försäljning.

Här kan du läsa mer om butikerna i Vopnafjörður.