söndag 17 maj 2020

Fler islänningar vill handla isländskt i coronakrisen

Fyra av tio islänningar tänker handla mer av inhemska företag i år. I stället är det affärerna med utländska företag som islänningarna planerar att minska. Det är bara 4 procent som avser att köpa mer av företag i utlandet - medan resten tror på oförändrad eller minskad handel. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Coronakrisen har slagit hårt mot näringslivet på Island. Finansminister Bjarni Benediktsson har talat om den värsta ekonomiska krisen på hundra år. Och arbetslösheten ligger redan på högre nivåer än vad de gjorde efter 2008 års finanskrasch.

Men många islänningar vill försöka hjälpa de inhemska företagen. Hela 37,5 procent svarar att de tänker handla mer av isländska företag i år. Bara 2,4 procent planerar att minska inköpen medan 60,1 procent avser att handla lika mycket.

Att handla av utländska företag kommer inte alls att vara lika prioriterat. Bara 4 procent säger att de tänker köpa mer från utlandet. Däremot är det 48,1 procent som tänker handla mindre och 47,9 procent som räknar med att inköpen blir ungefär lika många som tidigare.

Mest intresserade av att minska handeln med utländska företag är Framstegspartiets väljare. Där uppger 63 procent att de planerar färre inköp. Socialdemokraternas sympatisörer är minst intresserade av att avstå från utländska företag. Där är det 42 procent som i minskad utsträckning tänker vända sig till företag i utlandet.

Gröna vänsterns anhängare är de som oftast tänker prioritera inhemska företag. Personer som lägger sin röst på Piratpartiet lägger minst vikt vid att handla isländskt i större omfattning.