måndag 11 maj 2020

Hårdare coronaregler avvecklas i isländska Västfjordarna

För tredje dagen i följd rapporterades i går inga nya fall av covid-19 på Island. Och i Västfjordarna - en av de hårdast drabbade regionerna - har ingen testat positivt för det nya coronaviruset sedan den 27 april. I dag avvecklas därför de hårdare restriktioner som har varit i bruk i Ísafjörður, Hnífsdalur och Bolungarvík.

I Västfjordarna bor knappt 2 procent av Islands befolkning. Men här har drygt 5 procent av de bekräftade fallen av covid-19 rapporterats. I centrum för coronautbrottet stod vård- och äldreboendet Berg i Bolungarvík. Två av de elva boende har dött på grund av coronasmitta. Ännu fler boende och en stor del av personalen smittades.

Smittspridningen i nordvästra Västfjordarna gjorde att hårdare restriktioner infördes i Bolungarvík, Hnífsdalur och Ísafjörður. Under en period var det bara fem personer som fick samlas. Dessutom stängdes skolor och flera arbetsplatser för att förhindra fortsatt spridning.

Åtgärderna ser ut att ha stoppat utbrottet. Några nya fall av coronasmitta har enligt polisen inte upptäckts sedan den 27 april.

I dag hävs därför de särskilda restriktionerna i Bolungarvík, Hnífsdalur och Ísafjörður. Nu gäller samma regler i nordvästra Västfjordarna som på övriga Island. Det betyder till exempel att sammankomster med upp till 50 personer nu är tillåtna.

Men det är inte bara i Västfjordarna som viruset ser ut att vara på väg att försvinna. Inga nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det var tredje dagen i följd som ingen testade positivt för viruset. Under det senaste dygnet analyserades 935 prover för covid-19.

Det är alltjämt två coronapatienter som vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ingen av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Arton personer är bekräftat smittade och hålls i isolering. För första gången på en dryg månad minskade inte det antalet under gårdagen - vilket alltså betydde att ingen friskförklarades och inte på några nya fall av smittan.

Ytterligare 578 personer sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.