tisdag 26 maj 2020

Island avblåser nödläge för coronaviruset"I dag är en stor dag där vi tar ett stort steg i avvecklingen av olika begränsningar här i landet." Så inledde statsepidemiologen Þór­ólfur Guðna­son gårdagens presskonferens. Det var den sista planerade presskonferensen på grund av coronaviruset. Island sänkte i går beredskapsnivån eftersom det inte längre finns någon omfattande smittspridning i samhället.

Den 6 mars utlyste Almannavarnir nödläge på Island. Beslutet att införa den högsta beredskapsnivån var att det då fanns spridning av coronaviruset covid-19 mellan islänningar på Island. De fall av smittan som tidigare hade registrerats var samtliga personer som hade smittats utomlands - i synnerhet i Italien och Österrike.

Men i går sänktes beredskapsnivån ett steg till den näst högsta. Skälet var att det inte längre fanns någon utbredd smittspridning i landet.

Inga nya fall av coronasmittan upptäcktes under det senaste dygnet. Det var dock bara tolv tester som analyserades. Det är totalt 1 804 personer som har testat positivt för covid-19. Tre som nu är smittade hålls i isolering. Ytterligare 757 personer sitter i karantän.

Statsepidemiologen Þór­ólfur Guðna­son inledde gårdagens presskonferens med att säga att det var ett historiskt ögonblick. Han ansåg att det var alldeles för tidigt för att utropa seger mot viruset. Risken för en ny våg av smitta kan inte uteslutas.

Vid midnatt i går avvecklades en rad restriktioner. Bland annat höjdes gränsen för tillåtna antalet deltagare vid sammankomster från 50 till 200 personer. Þór­ólfur Guðna­son sade att myndigheterna kommer att följa utvecklingen för att se om lättnaderna ledde till fler fall av smitta.

Þór­ólfur Guðna­son sade att det hade visat sig vara en riktig bedömning att barn inte smittades lika lätt och inte heller spred smittan i samma omfattning. Därför hade det i sin tur varit ett riktigt beslut att inte stänga för- och grundskolor.

Han kommenterade också virusets utveckling. Þór­ólfur Guðna­son konstaterade att det verkade som att covid-19 försvagats på sistone och var mindre aggressivt. Det var länge sedan någon som smittades fick så allvarliga symtom att den behövde sjukhusvård.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir var en av gästerna under presskonferensen. Hon fick frågor om åtgärder om smittan skulle dyka upp på nytt. Hon svarade att hon - om det var möjligt - ville införa restriktioner i begränsade områden.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade att pandemin inte hade haft någon allmän negativ inverkan på islänningarnas hälsotillstånd. Det var fler som rapporterade att de drack mindre alkohol, rökte mindre, sov bra samt kände sig mindre ensamma och stressade.

Men det fanns också uppenbara bekymmer. Besöken på sjukhus minskade med hela 39 procent och antalet som blev inlagda på sjukhus sjönk med 13 procent. Det hade i sin tur bidragit till att förlänga vårdköerna.

Svandís Svavarsdóttir fick i går förslag från en arbetsgrupp om hur gränserna ska öppnas den 15 juni. Förslaget väntas presenteras under dagen.

Icelandair siktar på att återuppta flygtrafiken samma dag. Birna Ósk Einarsdóttir, bolagets marknads- och försäljningschef, säger till Vísir att de första destinationerna troligen blir Berlin, Frankfurt, Köpenhamn och Oslo. Om det är möjligt ingår Stockholm, Amsterdam, London och München i nästa fas.

Þór­ólfur Guðna­son, Alma Möller och civilförsvarschefen Víðir Reynisson avslutade gårdagens presskonferens med sång. Du ser den ovan.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.