onsdag 13 maj 2020

Island öppnar gränsen - testar alla turister för covid-19

Island förlänger kravet på två veckors karantän för alla som reser in i landet. Men senast den 15 juni ska resenärer som anländer till flygplatsen i Keflavík testas för covid-19. Den som inte är smittad slipper sitta i karantän och får röra sig fritt. Redan den 15 maj slopas kravet på karantän för personer från Grönland och Färöarna.

För femte dagen i följd registrerades i går inga nya fall av coronaviruset på Island. Inget av de 578 prover som analyserades var positivt.

Det är nu femton personer som hålls i isolering sedan de testat positivt för covid-19. Det är det lägsta antalet smittade sedan den 2 mars. Och nu är det bara en coronasmittad som vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Regeringen presenterade vid en presskonferens i Reykjavík i går en plan för hur restriktionerna som gäller resande mellan länder ska avvecklas. De restriktioner som nu gäller upphör den 15 maj.

Kravet på två veckors karantän förlängs i en månad till och med den 15 juni. Men regeringens mål är att kunna öppna gränsen för samtliga nationaliteter tidigare än så.

För personer från Grönland och Färöarna slopas kravet på karantän redan den 15 maj. Skälet är enligt ett pressmeddelande att inga nya fall av coronaviruset har rapporterats där på lång tid. Det är också anledningen till att Färöarna och Grönland - som första länder i världen - stryks från listan över högriskområden.

Dessutom ska fler kunna sitta i ett slags alternativ karantän från den 15 maj. I dag kan personer slippa karantän om de utför samhällsviktiga uppgifter och inte träffar personer utanför hemmet och arbetsplatsen. Men på fredag stryks kravet på att det ska gälla samhällsviktiga uppgifter. Då kan alltså vissa resa in utan karantän så länge som de enbart rör sig i en ytterst begränsad krets.

Senast den 15 juni ska alltså gränsen öppnas genom flygplatsen i Keflavík. Personer som reser till Island behöver då inte längre genomgå karantän. Men för att få fortsätta in i landet kommer alla att testas för covid-19. Den som inte är smittad får komma in i landet. Den som bär på viruset måste genomgå två veckors karantän.

Provtagningen i Keflavík ska utföras av Landspítali. Resenärer ska få svar inom ett dygn. Under tiden kan de vänta på flygplatsen, i hemmet eller på hotell eller liknande.

Vid inresan ska resenärer ladda ned en smittspårningsapp. Den information som samlas in genom appen används när en person bär på smittan.

Undantag från testet i Keflavík görs enligt ett pressmeddelande för personer som kan visa upp intyg från utlandet på att de inte bär på coronasmittan. Om intygen betrakta som pålitliga får resenärerna fortsätta in i landet.

Den som vägrar testning och inte har giltigt intyg måste sitta i karantän i två veckor.

Men det finns förbehåll för avvecklingen av reserestriktionerna. Om smittspridningen skulle ta ny fart på Island eller i omvärlden kan beslutet att öppna gränsen omprövas. Personer som reser in via andra flygplaster eller hamnar får ytterligare en tid finna sig i två veckors karantän.

Nu har provtagningen för antikroppar mot coronaviruset börjat. Det är enligt ett pressmeddelande personer som ändå lämnar blodprov eller som tror sig ha smittats av covid-19 som testas i det första skedet.

Landspítali gjorde första kvartalet en förlust på 801,9 miljoner isländska kronor. Det framgår i sjukhusets senaste verksamhetsrapport. Sjukhuset tog emot färre patienter än motsvarande period 2019. I synnerhet under mars genomfördes omfattande förändringar för att ta emot coronasmittade.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet.