söndag 17 maj 2020

Nekades gå i land på Färöarna - tvingades i karantän

Geirþrúður Elídóttir och Ingimar Víglundsson räknade med att få gå i land på Färöarna. Men svaret var nej. Eftersom gränsen var stängd för isländska medborgare fick de resa vidare med färjan Norröna till Danmark för att därefter återvända till Island. Och när de väl kommit hem tvingades de till karantän i två veckor eftersom de lämnat landet, skriver Fréttablaðið.

Färöarna har stängt gränserna för alla som inte är färingar, grönländare eller danskar. Men Geirþrúður Elídóttir har ett hus på Färöarna och har dessutom färöiskt påbrå. När resebyrån som driver färjan Norröna hörde av sig och frågade om de ville genomföra resan från Seyðisfjörður till Tórshavn pä Färöarna bestämde sig hon och maken Ingimar Víglundsson för att åka.

När Norröna angjorde Tórshavn fick de beskedet att de inte fick gå i land. Alla som reser in från utlandet måste genomgå två veckors karantän. Och gränsen är helt stängd för alla som inte har pass från Färöarna, Grönland eller Danmark.

Att paret har ett hus på Färöarna hjälpte inte. Därför fick de först segla med Norröna till Hirtshals i Danmark. Därefter vände färjan tillbaka till Seyðisfjörður. De var åter på Island efter sex dagar till havs på Atlanten.

Geirþrúður Elídóttir lägger ansvaret på rederiet Smyril Lines resebyrå. Hon säger i Fréttablaðið att dygnen till havs var särskilt svåra eftersom hon dras med flera sjukdomar:
"Om vi hade vetat om att vi inte hade fått resa in i landet hade vi aldrig åkt. Men vi fick inte veta något."
Sigurjón Þór Hafsteinsson, vd för Norræna ferðaskrifstofan, säger i Fréttablaðið att hela saken är mycket ledsam. Samtidigt anser han att frågan om ansvaret för misstaget är komplicerad. Även om resebyrån sålde turen har alla passagerare ett ansvar för att känna till vilka regler som gäller.

Men det var inte slut där. Eftersom Geirþrúður Elídóttir och Ingimar Víglundsson hade varit utomlands tvingades de till två veckors karantän när de kommit hem till Akureyri.

Dottern Sædís Inga Ingimarsdóttir säger i Fréttablaðið att föräldrarna är lättade över att vara hemma efter den oplanerade rundresan. Men de väntar på en ursäkt från resebyrån och på att slippa stå för kostnaden för resan.