söndag 10 maj 2020

Nio av tio islänningar turistar på Island i sommar

Nio av tio islänningar planerar att semestra på hemmaplan i sommar. Och den populäraste månaden för att resa på Island är juli. En majoritet tänker dessutom ägna mer tid åt att turista i hemlandet och räknar med att göra flera resor. Norðurland är den region som flest avser att besöka. Det visar en undersökning utförd av EMC Rannsóknir och Hvíta húsið.

Möjligheterna för islänningar att resa utomlands i sommar ser ut att kunna bli mycket begränsade. Inom EU har det föreslagits att avrådan mot alla resor som inte är nödvändiga ska förlängas till den 15 juni. Planen är att först öppna gränserna mellan länderna inom Schengensamarbetet. Därefter ska de öppnas för alla.

De flesta räknar därför med att turista på hemmaplan i sommar. Hela 88 procent uppger att de planerar att resa på Island. Bara 8 procent säger att det är osannolikt att de gör några resor i hemlandet.

Den populäraste turistmånaden är juli. Då planerar 89 procent att semestra någonstans på Island. Därefter följer augusti med 67 procent, juni med 65 procent, maj med 21 procent och september med 17 procent.

De flesta har dessutom ställt in sig på flera resor. Det är 34 procent som svarar att de tänker göra minst fyra resor, 33 procent som planerar två resor, 24 procent som överväger tre resor och 9 procent som nöjer sig med en resa.

Men för många kommer resorna att bli ganska korta. Det är 30 procent som tror att det totala antalet dagar på resande fot blir mellan sex och tio - och 29 procent räknar med elva till femton dagar.

Hela 64 procent utgår från att de kommer att resa mer på Island i år jämfört med förra sommaren. Vidare är det 31 procent som tror att de kommer att turista i ungefär samma omfattning. Och bara 5 procent räknar med mindre resande än tidigare.

Tält, husvagn eller husbil kommer att bli valet vid 59 procent av resorna. Det näst populäraste övernattningsalternativet är fritidshus med 44 procent. Sommarstugor och fackföreningars stugbyar blir valet för 40 procent av resorna och lika många övernattar på hotell och pensionat. Vidare tänker 36 procent bo hos släkt och vänner medan 10 procent bokar privatägda boenden.

Norðurland är den populäraste regionen - som hela 69 procent tänker besöka. Därefter kommer Suðurland med 64 procent, Austurland med 51 procent, Västfjordarna med 48 procent, Vesturland med 43 procent, höglandet med 20 procent, Reykjanes med 16 procent och huvudstadsregionen med 14 procent. Att en så stor del av befolkningen bor i Reykjavíkområdet gör att intresset för att besöka regionen är litet på riksnivå.