lördag 30 maj 2020

Ny is på smält glaciär blir ett jobb för Sisyfos

Istäcket smälte och glaciären Okjökull förvandlades till fjället Ok. Nu vill den belgiske konstnären Floris Boccanegra öka mängden is på Oks topp. Han tänker enligt Fréttablaðið samla smältvatten från andra isländska glaciärer, frysa det - och likt Sisyfos försöka släpa det uppför fjället i en 500 kilo tung kula.

I augusti förra året hölls en ceremoni på Oks topp. Glaciologen Oddur Sigurðsson utfärdade en dödsattest över den försvunna glaciären, statsminister Katrín Jakobsdóttir höll ett tal till minne av den forna Okjökull och författaren Andri Snær Magnason avtäckte ett minnesmärke.

Oddur Sigurðsson mätte i många år istäcket på Oks topp. Sommaren 2014 kunde han konstatera att Ok inte längre kunde kallas en glaciär. Istäcket var mindre än en kvadratkilometer stort och mindre än 15 meter tjockt. En glaciär rör sig under sin egen tyngd - och för det krävs att isen är omkring 40 meter tjock.

Nu vill den belgiske konstnären Floris Boccanegra bestiga Ok med sig själv i rollen som Sisyfos. Han säger i Fréttablaðið att han tänker samla smältvatten från flera isländska glaciärer. Därefter ska det frysas i kulform. Den kulan kommer att väga ungefär ett halvt ton. Och han ska alltså försöka dra den uppför fjället. Han ser projektet som en ny variant av berättelsen om Sisyfos:
"Nu hädar och hotar vi inte gudarna utan naturen och oavsett om vi gillar det mer eller mindre så kommer vi också att bli straffade för det."
Floris Boccanegra berättar i Fréttablaðið att målet är att kunna genomföra projektet redan i höst. För att det ska vara möjligt behöver han bland annat hitta en tillräckligt stor frys. Dessutom måste det vara möjligt att resa från Belgien till Island. Projektet ska resultera i en film:
"Det är stor chans att majoriteten av isen har smält när jag kommer upp på toppen. I synnerhet om jag gör det här själv och därför bjuder jag in andra till att delta."
Tanken är att Floris Boccanegra ska börja släpa isen mot fjällets topp en lördag. Under söndagen ska allmänheten få hjälpa till att dra upp isklumpen.

Här kan du läsa mer om Ok.