fredag 1 maj 2020

Över 4 000 varslade i massuppsägningar på Island i april

4 210 anställda vid 51 olika företag varslades i massuppsägningar under april. Icelandair svarade för hälften av varslen när flygbolaget i tisdags sade upp 2 140 personer. Nästan samtliga varsel kommer från företag inom turistindustrin. Hotellkedjan Íslandshótel har stängt tio av sjutton hotell och varslade 246 anställda.

Coronakrisen ledde redan i mars till att arbetslösheten på Island steg till 9,2 procent - en högre siffra än efter finanskraschen hösten 2008. Vinnumálastofnun räknade i en tidigare prognos med en fördubbling i april.

Men de senaste dagens massuppsägningar kan komma att höja siffran ytterligare. Beroende på uppsägningstidens längd kan det dock dröja innan samtliga varsel syns i statistiken över antalet arbetslösa.

Det var i går eftermiddag 4 210 anställda vid 51 olika företag som hade varslats i massuppsägningar under april. Icelandair svarade alltså för 2 140 varsel när bolaget i tisdags meddelade att antalet anställda skulle halveras.

Över 90 procent av varslen kommer från företag inom besöksindustrin. Íslandshótel driver sjutton hotell på Island. Tio av dem har nu stängts. Hotellkedjan har varslat 246 anställda om uppsägning. Ett annat varsel kom i går från Airport Associates, ett bolag som servar ett tjugotal flygbolag i Keflavík. Här var det 131 personer som varslades.

Den massarbetslöshet som väntar kommer knappast att gå över så fort flygtrafiken kommer igång. Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson sade i går under ett distansmöte med europeiska kollegor att han inte räknar med att turismen till Island kommer igång igen förrän under 2021.

Sigurður Ingi Jóhannsson sade enligt ett pressmeddelande att flygtrafiken på Island nu är nere på 5 procent av normala nivåer. Fraktflyget fungerar ungefär som vanligt medan passagerartrafiken är ytterst begränsad både inrikes och utrikes.

Här kan du läsa mer om de senaste dagarnas varselvåg.