söndag 3 maj 2020

Över 50 000 islänningar har testats för coronaviruset

Över 50 000 islänningar har nu testats för coronaviruset covid-19. Men av de 867 tester som analyserades under det senaste dygnet var inget positivt. Det var fjärde gången sedan utbrottets början för två månader sedan som inga nya fall av smittan konstaterades. Nu är det bara 82 personer som är smittade av viruset.

Island är sedan en tid tillbaka det land i världen som har testat den största andelen av befolkningen för coronaviruset covid-19. Nu har prover tagits på 50 002 personer - vilket motsvarar knappt 14 procent av landets invånare.

Under det senaste dygnet analyserades 867 tester. Inget av dem var positivt. Det var fjärde gången sedan coronautbrottets början för två månader sedan som inga nya fall registrerades.

Av de 1 798 som har testat positivt för viruset är det nu bara 82 personer som bär på smittan och därför hålls i isolering. Så få smittade har det inte varit sedan den 9 mars. Dessutom sitter 632 personer i karantän.

Utbrottet kulminerade i början på april. I 26 dagar i följd har antalet tillfrisknade ökat i snabbare takt än de nya fallen av coronasmitta.

Det är nu fyra smittade som vårdas på Landspítali i Reykjavík. Antalet smittade som behövde läggas in på sjukhus steg med en person - och det var första gången på länge som patienterna med vårdbehov ökade.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.