fredag 22 maj 2020

Självständighetspartiet ökar försprånget på Island

Självständighetspartiet utökar försprånget till Socialdemokraterna. Men den stora vinnaren är Gröna vänstern som växer med 3 procentenheter. Varken Folkets parti eller Islands socialistparti klarar femprocentsspärren till alltinget. Det visar den senaste opinionsmätningen utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Under coronakrisen ser islänningarna ut att sluta upp bakom regeringen. Det är nu 59,9 procent som säger att de stödjer koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Och det är alltså 40,1 procent som uppger att de inte backar upp regeringen.

Det starka stödet för trepartikoalitionen är anmärkningsvärt. De tre partierna hade nämligen bara fått 42,6 procent av rösterna om det hade varit val till alltinget i dag.

Självständighetspartiet är Islands i särklass största parti med 22,4 procent av väljarstödet. Partiet ökar med 2,1 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes i mars. Samtidigt tappar Socialdemokraterna 2,2 procentenheter och får nu 15 procent.

Piratpartiet minskar med 0,8 procentenheter till 11,9 procent. Partiet utmanas nu av Gröna vänstern om positionen som tredje största parti. Gröna vänstern är mätningens stora vinnare. Partiet ökar med 3 procentenheter till 11,8 procent.

Ytterligare tre partier klarar femprocentsspärren. Renässans får 9,8 procent, en tillbakagång med 1,5 procentenheter. Centerpartiet minskar med 0,3 procentenheter till 8,6 procent. Och Framstegspartiet ökar med 0,2 procentenheter till 8,4 procent.

Islands socialistparti ligger still på 4,5 procent. Däremot sjunker Folkets parti åter under femprocentsspärren. Partiet får 4,4 procent - en nedgång med 2 procentenheter.

Framstegspartiet är klart starkare på landsbygden. Där är stödet enligt Fréttablaðið 16 procent - men i huvudstadsregionen är det bara 4 procent som sympatiserar med partiet. Nästan lika stor är slagsidan bland Centerpartiets väljare. Centerpartiet får 12 procent på landsbygden och 7 procent i Reykjavíkområdet.

Renässans är det mest storstadspräglade partiet. Stödet är 13 procent i huvudstadsregionen jämfört med 4 procent på landsbygden. Ett liknande mönster återfinns bland Socialdemokraternas anhängare. Partiet får 17 procent i Reykjavíkområdet men 11 procent utanför Reykjavík med omnejd.

Självständighetspartiet, Piratpartiet och Gröna vänstern är något större i huvudstadsregionen.

Bland kvinnorna är det hela 19 procent som sympatiserar med Gröna vänstern. Men bland männen är motsvarande siffra 6 procent. Centerpartiet lockar 11 procent av männen men endast 6 procent av kvinnorna.

Renässans och Självständighetspartiet har flest höginkomsttagare bland väljarna. Centerpartiet lockar också fler välbeställda väljare. Piratpartiet, Folkets parti och Islands socialistparti har fler anhängare bland låginkomsttagare. Socialdemokraterna och Gröna vänstern har många sympatisörer bland medelklassens övre skikt.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.