onsdag 6 maj 2020

Smittskyddsläkare: Tvåmetersregeln året ut på Island

Tvåmetersregeln kommer att gälla resten av året på Island. Det säger smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason. Han beskriver den som en ny grundprincip för sociala kontakter. Men många artister har reagerat starkt på beskedet. Kravet på två meters avstånd gör det i det närmaste omöjligt att arrangera konserter och föreställningar.

För andra dagen i följd registrerades inga nya fall av coronaviruset covid-19 på Island i går. Inget av de 868 prover som analyserades under det senaste dygnet var positivt. Totalt har nu 51 345 personer testats för viruset.

Det var sjätte gången som inga personer testade positivt för viruset - men det var första gången som det skedde två dagar i rad. Och 30 dagar i följd har antalet som testat positivt varit lägre än antalet som friskförklarats.

Det är nu 56 smittade som hålls i isolering. Tre av dem vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 750 personer sitter i karantän.

De första restriktionerna avvecklades i måndags. Planen är att stegvis fortsätta avvecklingen. Men regeln om att hålla två meters avstånd kommer att bli kvar året ut. Det säger smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason till RÚV:
"Jag tror att vi åtminstone behöver behålla den året ut. Jag tycker att man alltid ska upprätthålla den. ... Jag skulle säga att det här liksom blir grundregeln i kontakter."
I dag är det högsta antalet tillåtna deltagare på sammankomster 50 personer. I nästa fas väntas antalet höjas till 100 personer. Myndigheterna har aviserat att gränsen sannolikt kommer att höjas till 2 000 personer i sommar.

Reaktionerna från många artister och från kultursektorn var starka. Eftersom många inom branschen är frilansande egenföretagare har regeringens åtgärdspaket inte hjälpt dem ekonomiskt. Åtskilliga har sett mängder av uppdrag försvinna utan att de får någon ersättning.

Artisten Bubbi Morthens skriver på Facebook att tvåmetersregeln i praktiken gör honom arbetslös under resten av året. Ísleifur Þórhallsson, vd för konsertarrangören Sena, säger till RÚV att kravet på två meters avstånd vid sammankomster är "något av en dödsdom" för hela branschen.

Björgvin Halldórsson, en annan artist, skriver på Facebook att det är nödvändigt med ekonomiskt stöd. Många som jobbar inom musik och teater har förlorat sina inkomster och kan räkna med att inte få några nya uppdrag under lång tid framåt.

Men enligt Þórólfur Guðnason kommer tvåmetersregeln att tolkas mindre bokstavligt om viruset inte kommer tillbaka. Han säger till Vísir att fysiskt avstånd är en viktig princip för att förhindra smittspridning. I takt med att taket för tillåtna sammankomster höjs kommer det dock inte vara möjligt att upprätthålla regeln:
"Det som jag alltid har sagt är att man behöver respektera den här tvåmetersregeln året ut men man behöver lätta på den vad det lider. Det här behöver vara en grundregel hos människor när det gäller individuellt smittskydd att försöka att i så stor utsträckning som möjligt upprätthålla två meters avstånd. Men det är helt uppenbart att när väldigt många har samlats och det är längre fram i år så ges det större rabatt på begränsningarna så måste man också lätta på tvåmetersregeln."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.