torsdag 7 maj 2020

Socialdemokraterna firar 20 år med ny logga

I morgon skulle Socialdemokraterna ha samlats för att fira partiets tjugoårsjubileum. Men coronautbrottet tvingar partiet att skjuta upp festen till hösten. En ny logga presenterades dock i veckan. Socialdemokraterna beskriver den som "flexibel och klassisk". Politiska motståndare associerar dock till såväl nazism som glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun.

Socialdemokraterna ställde upp i val för första gången 1999. Då var det som en allians mellan fyra olika partier på vänsterkanten. Partiet Socialdemokraterna bildades formellt den 5 maj 2000. Planen var att fira tjugoårsjubileet i morgon. Coronautbrottet har dock tvingat partiet att flytta festen till hösten.

Men en ny logga presenterades den 5 maj. I ett pressmeddelande beskrivs den som "flexibel och klassisk". Vidare är loggan ett sätt att "föra Socialdemokraternas grafiska material in i nutiden". De vita och röda färgerna samt den röda cirkeln känns dock igen från den gamla loggan.

I ett tal på tjugoårsdagen beklagade partiledaren Logi Már Einarsson att det inte var möjligt att fira jubileet. Han ansåg att coronakrisen visade vikten av några av Socialdemokraternas hjärtefrågor - som ett starkt välfärdssystem och en högklassig sjukvård. Han var övertygad om att det var värderingar som hade framtiden för sig:
"Politik är inget sprinterlopp utan ett långdistanslopp som kräver uthållighet och lugn."
Flera politiska motståndare gratulerade. Men gratulationerna föreföll inte alltid vara så hjärtliga. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Centerpartiet, publicerade både Socialdemokraternas nya och Byggðastofnuns gamla logga på Facebook - sannolikt för att han tyckte att de påminde om varandra:
"Gratulerar Socialdemokraterna på tjugoårsdagen och hoppas att den nya loggan är en fingervisning om kursändring."
Elliði Vignisson, självständighetspartist och kommunchef i Ölfus, publicerade även han Socialdemokraternas nya logga på Facebook. Han publicerade samtidigt loggor från tre nazistpartier och undrade varför Socialdemokraterna valt en liknande form:
"I dag presenterade Socialdemokraterna en ny logga, där det handlar om en vit cirkel och en röd bakgrund. Tror ni att de vid någon tidpunkt kom på tanken att googla vilken typ av organisationer som helst använder det bildspråket? Socialdemokraterna har inget att göra med dessa organisationer och därför funderar man över varför detta bildspråk används."
Reaktionerna på inlägget var starka. Vissa tyckte att det var osmakligt. Elliði Vignisson svarade att han inte kopplade Socialdemokraterna till nazism. Han ville bara veta varför partiet hade fastnat för en logga som påminde om historiska nazistpartier. Han fick också frågor om Självständighetspartiet som har en falk som logga - och om inte den i så fall påminde om örnen i Tysklands statsvapen.

Karen Kjartansdóttir, vd för Socialdemokraterna, skrev på Twitter att han ägnade sig åt "ömkligt skitsnack". Hon publicerade bilder på en rad företagsloggor i liknande mönster och samma färgkombinationer och undrade om Elliði Vignisson tänkte ifrågasätta deras val av loggor.

Óskar Steinn Jónínuson Ómarsson, vice ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, beskrev på Twitter Elliði Vignissons resonemang som långsökt.