torsdag 28 maj 2020

Statsminister Katrín Jakobsdóttir får väljarnas bästa betyg

Sex av tio islänningar är nöjda med statsminister Katrín Jakobsdóttir. Det gör henne till den mest uppskattade ministern. Nästan lika många tycker att kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir gör ett bra jobb. I botten finns fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Elva statsråd - varav sex män och fem kvinnor - finns i koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. De kvinnliga ministrarna får betydligt högre snittbetyg än sina manliga kolleger. De fyra ministrar som flest väljare är nöjda med är samtliga kvinnor.

Högst betyg får statsminister Katrín Jakobsdóttir. Hela 59 procent av väljarna är nöjda med hur hon sköter sitt jobb. Bara 21 procent är missnöjda. Resterande 20 procent tycker att hon varken är bra eller dålig.

Nästan lika nöjda är väljarna med kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. Det är 54 procent som anser att hon gör ett bra jobb. Och det är endast 18 procent som inte är nöjda - vilket är den lägsta andelen missnöjda väljare i undersökningen.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är ansvarig för turism-, industri- och innovationsfrågor. Här uppger 47 procent att de är nöjda med hennes arbete och 18 procent missnöjda.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir är 46 procent av väljarna nöjda med. Andelen missnöjda är 26 procent.

Finansminister Bjarni Benediktsson är ett statsråd som delar islänningarna. Det är 43 procent som är nöjda - men också 35 procent som är missnöjda.

Lika kluvna är inte väljarna inför kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Här svarar 38 procent att de är nöjda och 25 procent att de är missnöjda.

Mer splittrat är omdömet om justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir med 37 procent nöjda och 35 procent missnöjda.

Miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson får också splittrade betyg. Det är 35 procent som är nöjda och 31 procent som är missnöjda.

Lika många - 35 procent - anser att socialminister Ásmundur Einar Daðason gör ett bra jobb. Men det är något färre - 27 procent - som tycker att han inte sköter sitt uppdrag tillräckligt bra.

Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson får godkänt av 34 procent och underkänt av 28 procent av väljarna.

Men den som verkligen sticker ut är fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson. Han är regeringens i särklass impopuläraste statsråd. Det är bara 9 procent som är nöjda med hans insatser. Och hela 63 procent är missnöjda med hur han sköter sitt uppdrag.

Bottenbetyget för Kristján Þór Júlíusson är anmärkningsvärt. Det är nästan dubbelt så många som är missnöjda med honom som med Bjarni Benediktsson och Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir - de näst impopuläraste ministrarna. Och de som ger honom gott betyg är knappt en tredjedel av motsvarande siffra för Guðlaugur Þór Þórðarson, den minister som näst färst säger sig vara nöjda med.

Gallup har också räknat ihop svaren till poängbetyg. Där får Kristján Þór Júlíusson 2,9 på en sjugradig skala. I topp finns Katrín Jakobsdóttir med 4,6. Därefter följer Lilja Alfreðsdóttir med 4,5, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir med 4,3, Svandís Svavarsdóttir med 4,2, Sigurður Ingi Jóhannsson med 4,1, Guðlaugur Þór Þórðarson, Ásmundur Einar Daðason och Bjarni Benediktsson med 4,0 samt Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir och Guðmundur Ingi Guðbrandsson med 3,9.