
Under det senaste dygnet analyserades 318 prover för covid-19. Inget av dem var positivt. Det betyder att inga nya fall av coronasmittan har registrerats på tre dagar. Det är nu 39 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 743 personer i karantän.
Antalet smittade är det lägsta på två månader. Men under gårdagens presskonferens sade smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason att smittan finns kvar i samhället. Han meddelade också att nästa steg i avvecklingen av restriktionerna tas den 25 maj. Då kommer bland annat träningslokaler att få öppna. Däremot är det alltjämt oklart hur det blir med barer och nöjesställen.
Þórólfur Guðnason sade dessutom att det kommer att gå att ordna konserter och andra liknande evenemang från den 25 maj. Han förtydligade sina tidigare uttalanden om tvåmetersregeln. Han sade att den visserligen kommer att vara i bruk under hela året. Men den kommer inte att vara tvingande. Det kan räcka med att personer i riskgrupper har möjlighet att hålla två meters avstånd till andra besökare:
"Det finns allmänna platser och verksamhet där myndigheternas information och vädjan om ett visst arrangemang blir sådan att det inte blir möjligt att alltid upprätthålla den här tvåmetersregeln. Men det kommer att ställas krav på att individer kan följa den här regeln - särskilt känsliga grupper."
Badhus får öppna redan den 18 maj. Det har fått ägare av träningslokaler att reagera. Björn Leifsson, som äger gymkedjan World Class, har hävdat att det är särintressen som har drivit igenom att badhusen får öppna tidigare.
Det här förnekade Þórólfur Guðnason under presskonferensen. Han sade att risken för smittspridning är mycket större på gym än på badhus. I träningslokaler finns fler gemensamma utrymmen och ytor. På badhus finns klor - en miljö där coronaviruset covid-19 inte trivs.
I ett brev till Þórólfur Guðnason ber gymägare om ett möte där de får framföra sina synpunkter. De kräver också att få öppna samtidigt som badhus inte längre tvingas hålla stängt.
Just Björn Leifsson har de senaste dagarna vädrat sitt missnöje i medierna vid flera tillfällen. Han gick senare själv in i kommentarsfält på Facebook där stängningen och World Class diskuterades. Där publicerade han enligt Vísir personlig information om kunder på ett sätt som sannolikt strider mot personuppgiftslagen.
Þórólfur Guðnason sade vidare under presskonferensen att det finns ett tryck även från turistnäringen om att öppna landet. Han ansåg att det var en stor utmaning att både öppna gränserna och att undvika ny smittspridning:
"Jag tror att det är ganska uppenbart att det är ett väldigt tryck, ett förståeligt tryck, att försöka öppna landet så mycket som det är möjligt. ... Som jag har sagt så har hälsoperspektivet högsta prioritet hos oss men vi försöker att anpassa oss och att i möjligaste mån ta hänsyn till andra perspektiv."
Samtidigt fortsätter Icelandairs aktiekurs att sjunka. Vid stängningsdags på börsen i Reykjavík i går handlades aktien för 1,67 isländska kronor - vilket är den lägsta kursen någonsin.
Icelandair uppger i ett börsmeddelande att antalet passagerare minskade med 99 procent i april i år jämfört med 2019. Då flög 318 000 personer med Icelandair. Nu var de 1 700.
Staten och Icelandair har dock förnyat avtalet om passagerartrafik till London, Boston och Stockholm till och med den 16 maj. Det blir enligt ett pressmeddelande fem avgångar från Keflavík till London, fyra till Boston och två till Stockholm.
Även Air Iceland Connects inrikestrafik har drabbats hård av coronautbrottet. I april i år flög bolaget 1 977 personer - en nedgång med 91 procent.
Air Iceland Connect har dock börjat öka antalet avgångar. Nu flyger bolaget åter dagligen mellan Reykjavík och Egilsstaðir. Det blir två flyg i varje riktning mellan Reykjavík och Akureyri. Och mellan Reykjavík och Ísafjörður är det nu tre till fyra flyg i veckan.
Här kan du läsa mer om coronakrisen på Island.