söndag 3 maj 2020

Upp till halva priset på hotell på Island i sommar

Tre isländska hotellkedjor räknar med kraftigt rabatterade priser i sommar. Det är jättarna Center hótels, Kea hótel och Íslandshótel som alla kommer att sänka priserna för att locka islänningar under semestrarna. Men många av de hotell som har stängts på grund av coronakrisen kommer att förbli stängda även i sommar, rapporterar Vísir.

Center hótels, Kea hótel och Íslandshótel är tre av de största hotellkedjorna på Island. Gemensamt för de tre är att de alla har drabbats hårt av coronakrisen. De senaste veckorna har gästerna varit ytterst sällsynta. Beläggningen har i många fall varit nere på 0 procent.

Sju av Íslandshótels sjutton hotell kommer att vara öppna i sommar. Kea hótel har bommat igen åtta hotell och har två öppna: Hótel Kea i Akureyri och Hótel Borg i Reykjavík. Inom kort planerar kedjan att även öppna Hótel Katla utanför Vík í Mýrdal på nytt. Center hótels har åtta hotell i Reykjavík - men har bara ett öppet.

I sommar räknar hotelljättarna med att de utländska turisterna kommer att vara få. Islänningar kommer för första gången på länge troligen att bli den största kundgruppen. Eftersom efterfrågan inte väntas bli hög kommer priserna att sänkas avsevärt. Kristófer Oliversson, vd för Center hótels, säger till Vísir att han tror på en halvering av priserna:
"Jag skulle inte bli överraskad om priset skulle minska med omkring 50 procent eller däromkring för att nämna en siffra efter vad man har sett på marknaden."
Davíð Torfi Ólafsson, vd för Íslandshótel, säger till Vísir att kedjan blir den första på Island som tillåter hundar. Det kan bli viktigt för konkurrensen på hemmaplan. Även han räknar med rejält rabatterade priser:
"Vi kommer att se helt andra priser i omlopp. Det är bara så."
Páll L. Sigurjónsson, vd för Kea hótel, säger till Vísir att priserna kommer att bli lägre i sommar. Det tros vara nödvändigt för att få islänningar att välja hotell i stället för att exempelvis campa eller övernatta hos bekanta:
"Det är helt klart att snittpriset hos oss kommer att sjunka. Det är helt klart och vi kommer precis som andra att ha bra erbjudanden."
Alla tre kedjorna har varslat personal om uppsägning på grund av coronakrisen.