tisdag 2 juni 2020

96 procent av islänningarna föredrar Joe Biden

Joe Biden hade vunnit en jordskredsseger i det amerikanska presidentvalet om islänningar hade fått rösta den 3 november. Hela 95,8 procent föredrar den demokratiske utmanaren - medan bara 4,2 procent väljer den sittande presidenten Donald Trump. Det visar en undersökning utförd av EMC Rannsóknir.

Inför presidentvalet 2016 var Hillary Clinton stor favorit bland islänningarna. En opinionsmätning utförd av Maskína gav henne egen majoritet - och tillsammans med Bernie Sanders fick de två demokraterna drygt 90 procent. Den populäraste republikanen var Donald Trump som drygt 4 procent ville se som president.

Fyra år senare är läget i princip oförändrat. Joe Biden ser ut att bli den demokrat som utmanar Donald Trump. Om de hade haft rösträtt hade 95,8 procent valt Joe Biden och bara 4,2 procent Donald Trump.

Det var 76 procent som svarade på frågan. Resterande tog inte ställning eller hade avstått från att rösta.

Stödet för Joe Biden är allra starkast bland kvinnor, islänningar i åldern 18 till 34 år och personer som bor på landsbygden. Donald Trump har fler anhängare bland män, personer som har fyllt 55 år och boende i huvudstadsregionen.

Det är bara 1 procent i åldern 18 till 34 år som föredrar Donald Trump. Och det är endast 2 procent av kvinnorna som sympatiserar med Donald Trump - medan 6 procent av männen tycker att den sittande presidenten är ett bättre val.

Flest anhängare till Donald Trump finns bland Centerpartiets väljare. Där uppger 29 procent att de hade lagt sin röst på honom i stället för Joe Biden. Bland anhängare till Renässans, Socialdemokraterna och Framstegspartiet föredrar 100 procent Joe Biden.

Näst populärast är Donald Trump bland personer som sympatiserar med Islands socialistparti. Där förespråkar 14 procent Donald Trump. Motsvarande siffra är 8 procent för Självständighetspartiet, 7 procent för Folkets parti, 3 procent för Piratpartiet och 2 procent för Gröna vänstern.

En bred majoritet står alltså bakom Joe Biden. Men utgången i valet är betydligt mer osäker. Det är 50,1 procent som tror på en seger för Donald Trump och 49,9 procent för Joe Biden.

Donald Trump har alltså inte många anhängare på Island. Hans supportrar är dock segervissa. Hela 96 procent tror att han kommer att segra i det amerikanska presidentvalet den 3 november. Bland Joe Bidens sympatisörer tror 60 procent på en seger för den egna favoriten och 40 procent på Donald Trump.

Här kan du läsa mer om 2016 års presidentval i USA.