måndag 22 juni 2020

Boende rusade ut på gatan när skalv skakade Siglufjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
När det största jordskalvet på åtta år skakade norra Island var det många som lämnade sina hem och sprang ut på gatorna. I Siglufjörður och Ólafsfjörður uppstod mindre skador när föremål föll från hyllor och väggar. Hittills har över 2 000 jordskalv registrerats i den jordskalvssvärm som började i fredags. I går kväll inträffade ett skalv med en magnitud på 5,8.

Vid 12-tiden i fredags började en intensiv jordskalvssvärm norr om Eyjafjörðurs mynning. Epicentrum var ett område ute till havs två mil nordost om Siglufjörður på norra Island. Sedan dess har över 2 000 jordskalv inträffat i området. Över hundra skalv har haft en magnitud på minst 3.

Klockan 19.26 i lördags skedde ett skalv med en magnitud på 5,6. Det var då det största skalvet i området sedan 2012. Även då registrerades ett skalv på 5,6. I lördags inträffade även ett skalv med en magnitud på 5,3.

Ámundi Gunnarsson är brandkårschef i Fjallabyggð och bosatt i Siglufjörður. Han säger till RÚV att skalvet på lördagskvällen är det kraftigaste han själv har upplevt. Det pågick i ungefär en halv minut. Många sprang ut på gatorna för att komma i säkerhet:
"Människor tog sig ut på gatan här i området och så var det en del som föll ur hyllor och gick sönder."
Aðalsteinn Svan Hjelm var guide ombord en valskådningsbåt från Hauganes. De befann sig nordost om Hrísey när skalvet inträffade. Han säger till RÚV att han först trodde att båten hade seglat in i något eftersom skakningarna var så starka:
"Det var en mycket speciell upplevelse."
Sigurgeir Haraldsson befann sig i en sommarstuga utanför Ólafsfjörður på Eyjafjörðurs västra sida. Han berättar i Morgunblaðið att han såg stora stenras vid Gjögurtá på fjordens östra sida. Men han såg inget liknande från fjällen på den västra sidan:
"Det skakade mycket och en del föll här i bostaden och lådor öppnades och så. Det skakade otroligt mycket och länge. Det var väldigt mäktigt att uppleva detta."
Men ett ännu kraftigare skalv inträffade klockan 19.07 i går. Det uppmättes till 5,8 och hade sitt epicentrum drygt tre mil norr om Siglufjörður. Rapporter kom - förutom från närområdet - från bland annat Grímsey, Akranes och Blönduós.

Erla Jóhannsdóttir är bosatt i Siglufjörður. Hon säger i Fréttablaðið att hon hade svårt att sova under natten till söndagen på grund av de ständiga jordskalven som gjorde att det hela tiden skallrade i fönster och hyllor:
"Det här är väldigt långa skalv. Jag är naturligtvis född och uppväxt på Island men jag har aldrig upplevt något sådant tidigare. Det här är lite förfärligt. Men blir lite rädd om sig på något sätt och är alltid redo att agera men samtidigt vet man inte riktigt vad man ska göra."
Daníel Hansen bor i Svalbarð i Þistilfjörður. Han säger till RÚV att det skalv som uppmättes till 5,8 i går kändes ännu mer än det skalv på 5,6 som inträffade i lördags:
"Allt skakade och hunden blev rädd."
Den här typen av jordskalvssvärmar brukar så småningom mattas av och ebba ut. Myndigheterna höjde dock beredskapen i området i lördags. I regionen kan jordskalv med en magnitud upp till 7 inträffa - även om så kraftiga skalv är mycket sällsynta.

Veðurstofa Íslands varnar på Facebook vandrare och skidåkare för att nya stenras kan göra marken i fjälltrakter instabil. Vegagerðin uppmanar på Twitter trafikanter att vara extra uppmärksamma eftersom sten kan falla över vägarna.

Jordskalvssvärmen har inga kopplingar till vulkanisk aktivitet. Skalven beror på kontinentalplattornas rörelser. De glider isär längs den så kallade Tjörnesprickzonen där den nu pågående serien har sitt epicentrum.

Lördagens skalv var alltså det kraftigaste i regionen på åtta år. Även då hade jordskalven epicentrum i samma område. Veðurstofa Íslands uppger på Facebook att den jordskalvssvärmen var mer utspridd än den som nu pågår. Det står också klart att aktiviteten pågår i åtminstone två förkastningar.

Det senaste ännu större skalvet längs Tjörnessprickzonen inträffade 1976 och hade en magnitud på 6,2. Skalvets epicentrum var nära Kópasker där det orsakade stor materiell förödelse.

Här kan du läsa mer om jordskalven på norra Island.