måndag 1 juni 2020

Fyra fall i rad av coronavirus på Island utanför karantän

Bara två islänningar hålls just nu i isolering efter att ha smittats av covid-19. Men viruset finns fortfarande kvar i samhället. De fyra senaste fallen har samtliga upptäckts av Íslensk erfðagreining. Och ingen av dem har varit i karantän. Tre av de fyra senaste fallen har dessutom inte kunnat smittspåras än.

Under hela maj rapporterades bara åtta nya fall av coronaviruset covid-19 på Island. Ingen har testat positivt för viruset på Landspítali i Reykjavík sedan den 11 maj. De fyra senaste fallen - varav det senaste upptäcktes i fredags - har alla rapporterats av Íslensk erfðagreining.

Personer som tror sig vara smittade hänvisas till vården och Landspítali. Íslensk erfðagreining testar personer som inte upplever några symtom. Företaget har alltså hittat de fyra senaste fallen. Ingen av de fyra som testat positivt har suttit i karantän.

De positiva testerna visar att det fortfarande finns en viss spridning av covid-19 på Island. Tre av de fyra senaste fallen har dessutom inte kunnat smittspåras än. Det är alltså inte känt hur de har smittats av viruset.

Det är nu totalt 1 806 personer som har testat positivt för covid-19. Just nu är det två smittade som hålls i isolering. Ytterligare 877 personer sitter i karantän. Totalt har 61 122 tester genomförts.

Om två veckor planerar Island att öppna gränsen för turister. Alla som reser in i landet - såväl islänningar som utlänningar - måste testa sig för covid-19, kunna visa upp ett hälsointyg eller sitta i karantän i två veckor. Alla som är födda 2004 och tidigare ska testas.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason skriver i ett förslag till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att provtagning på flygplatsen i Keflavík är det bästa sättet att hantera situationen. Formellt är det hon som bestämmer hur testningen ska gå till. Hon säger till Vísir att resultaten av testerna ska utvärderas löpande.

Den stora majoriteten av turister anländer till Island via flygplatsen i Keflavík. Den näst största ankomstorten är hamnen i Seyðisfjörður. Färjan Norröna angör enligt Austurfrétt Seyðisfjörður den 16 juni med omkring 200 passagerare, den 23 juni med omkring 350 passagerare och den 1 juli med 622 passagerare.

Även här ska alla testas för covid-19. Heilbrigðisstofnun Austurlands, den regionala sjukvårdsmyndigheten, förbereder nu hur provtagningen ska genomföras. Proverna kan inte analyseras på plats utan kommer sannolikt att transporteras med flyg till Reykjavík, skriver Austurfrétt.

Tullen har sagt upp sex anställda i Seyðisfjörður. Skälet är enligt RÚV att myndigheten har förlorat intäkter under pandemin. Tullen vill inte ha deltidsanställda i Seyðisfjörður. I stället kommer tullinspektörer från Reykjavík att biträda de två anställda som blir kvar de dagar då Norröna anländer.

Nyheten om att Danmark öppnar gränsen för islänningar den 15 juni gör att Icelandair återupptar trafiken till Köpenhamn samma dag. Vd:n Bogi Nils Bogason säger till RÚV att flygbolaget i början planerar för nio avgångar i veckan mellan Keflavík och Köpenhamn. Det blir den första linjen som Icelandair börjar trafikera utan statligt stöd sedan coronautbrottets början.

Här kan du läsa mer om coronakrisen på Island.