torsdag 18 juni 2020

Gröna vänstern skuggar Socialdemokraterna i opinionen

För första gången på drygt två år fortsätter Gröna vänstern att utmana Socialdemokraterna om positionen som Islands näst största parti. Avståndet mellan de två partierna är bara 0,1 procentenheter. Men upp till Självständighetspartiet är gapet hela 10 procentenheter. Det visar den senaste väljarbarometern utförd av Gallup.

I februari 2018 övertog Socialdemokraterna ställningen som näst största parti från Gröna vänstern. I drygt två år var Gröna vänstern aldrig nära att återta positionen som tvåa på Island. Men i Gallups förra opinionsmätning var Gröna vänstern ikapp. Bägge partierna hade då stöd av 13,8 procent av väljarna.

I den nya mätningen ökar bägge partierna - men Socialdemokraterna skaffar sig minsta möjliga försprång mot Gröna vänstern.

Socialdemokraterna växer med 0,6 procentenheter och får 14,4 procent. Gröna vänstern ökar med 0,5 procentenheter och får 14,3 procent.

Avståndet till Självständighetspartiet minskar visserligen - men gapet mellan ettan, tvåan och trean i isländsk politik är alltjämt stort. Självständighetspartiet får 24,6 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter.

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Och precis som det varit ända sedan alltingsvalet hösten 2017 är det flera partier som lockar omkring 10 procent av väljarna.

Piratpartiet får 11 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter. Därefter följer Centerpartiet med 10,4 procent, en ökning med 0,5 procentenheter. Och Renässans får 9,7 procent, en tillbakagång med 0,3 procentenheter.

Framstegspartiet fortsätter att kämpa mot låga opinionssiffror. Nu sjunker stödet med 0,7 procentenheter till 7,7 procent.

Folkets parti har inte klarat alltingets femprocentsspärr på ett och ett halvt år. I den här mätningen ligger partiet still på 4,4 procent. Islands socialistparti minskar med 0,7 procentenheter till 3,3 procent.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet krymper nu för första gången under coronakrisen. Det är nu 59,7 procent som står bakom regeringen, en nedgång med 1,6 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.