tisdag 9 juni 2020

Högst 2 000 turister om dagen till Island i sommar

Högst 2 000 turister om dagen är vad Island kan ta emot i sommar. Större än så kommer inte kapaciteten att vara för att analysera prover för coronaviruset covid-19. Testningen ska utvärderas varannan vecka. Men planen är att testa resenärer fram till årsskiftet. Det meddelade statsminister Katrín Jakobsdóttir och myndighetsföreträdare vid en presskonferens i går.

Om sex dagar öppnar Island gränserna och börjar testa resenärer för coronaviruset covid-19 på flygplatsen i Keflavík. Men mycket återstår att göra. Det sade statsepidemiologen Þórólfur Guðnason under en presskonferens i går. På plats var även civilförsvarschefen Víðir Reynisson, Embætti landlæknis generaldirektör Alma Möller och statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Þórólfur Guðnason upprepade att han ansåg att testning vid inresan var den bästa metoden för att bekämpa smittspridning. Testningen skulle också bidra till kunskapen om covid-19.

På flygplatsen i Keflavík ska tio provtagningsbås inrättas. Här kan 200 prover i timmen utföras. Där ska alla som inte väljer två veckors karantän testas för coronaviruset. Den som testar positivt kallas till ett nytt test. Då tas ett blodprov för att se om det rör sig om aktiv smitta.

Metoden ska utvärderas varannan vecka. Preliminärt kommer testningen av resenärer pågå fram till årsskiftet.

Kapaciteten under sommaren blir 2 000 prover om dagen. Katrín Jakobsdóttir sade att i dagsläget var kapaciteten betydligt större än det förmodade antalet passagerare. Samtidigt behövde flygbolag anpassa sig efter testkapaciteten. Antalet turister får inte överstiga kapaciteten.

Katrín Jakobsdóttir bemötte också kritiken mot testavgiften på 15 000 isländska kronor. Hon sade att det inte var aktuellt att skrota avgiften. Hon ansåg att det var rimligt att turister bekostade provtagningen för egna pengar.

Þórólfur Guðnason förklarade också varför planerna på att acceptera utländska friskhetsintyg slopats. Det fanns helt enkelt inget enhetligt och pålitligt system för tester. Om ett sådant skulle komma kan beslutet att underkänna alla utländska intyg omprövas.

Testningen kommer att utföras av Landspítali i Reykjavík med hjälp från Íslensk erfðagreining. Hela processen ska genomföras på prov i veckan.

Den 15 juni planeras dessutom nästa steg i avvecklingen av de restriktioner som infördes för att bekämpa coronaviruset. Þórólfur Guðnason sade i går att han kommer att föreslå för hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att den tillåtna gränsen för sammankomster höjs till 500 personer.

Inga nya fall av covid-19 rapporterades i går. Hittills har bara en person testat positivt för coronaviruset i juni. Det är alltjämt tre smittade som hålls i isolering. Dessutom sitter 803 personer i karantän.

British Airways meddelade i går att bolaget börjar att flyga mellan London och Keflavík tre gånger i veckan när gränserna öppnas. Det blir det åttonde flygbolaget som trafikerar Island i sommar.

Här kan du läsa mer om Islands öppning av gränserna nästa vecka.