onsdag 24 juni 2020

Island skrotar avrådan från resor till Europa

Regeringen avråder inte längre islänningar från att resa till Europa. Avrådan skrotas till alla de länder dit islänningar kan resa in utan särskilda hinder. Men det är alltjämt bara Grönland och Färöarna som inte klassas som högriskområden. Därför måste alla som återvänder till Island genomgå två veckors karantän eller coronatest.

Den 14 mars avrådde regeringen islänningar från alla utlandsresor som inte var nödvändiga. Då hade en rad länder börjat stänga sina gränser som ett sätt att försöka förhindra spridningen av coronaviruset covid-19. Utbudet av flyg till Island hade dessutom börjat minska avsevärt.

Förutom att avråda från utlandsresor uppmanade därför regeringen även islänningar i utlandet att överväga att återvända hem. Uppmaningen kom när det såg ut som att all flygtrafik till och från Island skulle kunna upphöra.

I drygt två månader var det - med några få undantag - bara Icelandair som flög till och från Island. Regeringen gick in och gav statligt stöd till några avgångar i veckan till Boston, London och Stockholm. De destinationerna sågs som nödvändiga för att upprätthålla förbindelserna med omvärlden. De gav också islänningar i utlandet en möjlighet att återvända hem.

Men de senaste veckorna har flygtrafiken börjat komma igång. En rad destinationer tillkom från Keflavík när Island öppnade gränserna för turism från Schengenområdet den 15 juni. De närmaste veckorna kommer flygtrafiken att öka ytterligare.

Samtidigt har en rad europeiska länder börjat öppna gränserna. Situationen på Island har gjort att islänningar inte är utestängda från några av de länder som har börjat välkomna turister.

Därför slopar nu regeringen avrådan från resor till Europa som inte är nödvändiga. Beslutet gäller alla de europeiska länder dit islänningar kan resa utan särskilda villkor. Däremot kvarstår avrådan från resor utanför Europa.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att bedömningen av högriskområden inte har förändrats. Det är alltså bara Färöarna och Grönland som betraktas som säkra destinationer. Islänningar som återvänder från resor i andra länder måste alltså genomgå två veckors karantän eller testas för covid-19 vid återkomsten.

Dessutom påpekar regeringen att förutsättningarna snabbt kan förändras. Om situationen skulle förvärras på nytt är det inte säkert att myndigheterna kan hjälpa till att arrangera resor hem till Island om flygtrafiken ställs in.

Under gårdagen rapporterades 887 tester för covid-19. Av dessa genomfördes 843 på flygplatsen i Keflavík. Ett av dem var positivt.

Åtta smittade personer hålls i isolering. Ytterligare 279 personer sitter i karantän.

Tre av de smittade är poliser från Selfoss. De smittades vid ett ingripande mot tre misstänkta butikstjuvar från Rumänien som hade struntat i kravet på karantän. Två av dem visade sig vara smittade - och de förde alltså smittan vidare. Ytterligare tretton polisanställda sattes i karantän.

En av poliserna testade positivt redan i måndags i förra veckan. Ytterligare två testade positivt i torsdags. De resterande tretton polisanställda testades en tredje gång i måndags som en säkerhetsåtgärd. Ingen av dem testade positivt.

Omkring 460 resenärer anlände till Seyðisfjörður i går med färjan Norröna. En tredjedel av passagerarna var färingar som inte behövde testas eller genomgå karantän eftersom Färöarna inte klassas som ett högriskområde.

De resterande omkring 300 resenärerna testades i hamnen innan de gick i land. Testningen tog drygt tre timmar.

Nästa vecka väntas runt 600 personer med Norröna. Då ligger färjan bara i hamn i ett par timmar. Det gör det omöjligt att hinna testa alla i Seyðisfjörður. Polisen uppger på Facebook att testpersonal ska gå ombord färjan i Hirtshals i Danmark i nästa vecka. Resenärerna kommer då att testas under seglingen till Island.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.