lördag 27 juni 2020

Islands president på väg mot rekordseger i dagens val

Guðni Th. Jóhannesson har ett enormt försprång till utmanaren Guðmundur Franklín Jónsson i dagens presidentval. I de två sista opinionsmätningarna har han stöd av över 90 procent av väljarna. Och enligt en analys är det 99,9 procents sannolikhet för att han väljs för en ny mandatperiod. Det var i går 53 510 personer som hade förtidsröstat - ett nytt rekord.

För nionde gången sedan republiken Island grundades 1944 väljer invånarna i dag president. Redan i går hade 53 510 personer förtidsröstat - vilket var nytt rekord för ett presidentval. Enligt opinionsmätningarna kan det bli ett annat rekord. Den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson ser ut att vara på väg mot en överlägsen seger mot utmanaren Guðmundur Franklín Jónsson.

Det är första gången som en sittande president utmanas efter den första fyraårsperioden. Det fanns länge något av en tradition att inte ställa upp mot en president som ville bli omvald. Det mönstret ser nu ut att brytas.

Vigdís Finnbogadóttir hade varit president i åtta år när hon 1988 utmanades av Sigrún Þorsteinsdóttir. Hon valdes första gången 1980 med 33,8 procent av rösterna - den lägsta andelen för vinnaren i ett presidentval. Men 1988 omvaldes hon med 92,7 procent - den högsta segermarginalen hittills.

Guðni Th. Jóhannesson ser ut att gå mot en liknande seger. I en ny opinionsmätning från Maskína får han 94,7 procent mot 5,3 procent för Guðmundur Franklín Jónsson. Sedan förra mätningen har stödet för den sittande presidenten ökat med 2,3 procentenheter och stödet för utmanaren minskat med lika mycket.

Den sista väljarbarometern från Gallup - som utförts på uppdrag av RÚV - ger en liknande bild. Guðni Th. Jóhannesson tappar 0,1 procentenhet till 93,4 procent medan Guðmundur Franklín Jónsson ökar med 0,1 procentenhet till 6,6 procent.

Guðmundur Franklín Jónsson lockar främst väljare som sympatiserar med Centerpartiet. I sin kampanj har han försökt utmåla Guðni Th. Jóhannesson som en president som kontrolleras av en osynlig samhällselit. Han har också avfärdat opinionsmätningarna som manipulerade.

I stället har han lyft fram resultaten i okontrollerade undersökningar på nätet som en sannare bild av opinionen. Ólafur Þ. Harðarson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, sade till RÚV att det var "besynnerligt" att ta sådana undersökningar på allvar.

I veckan sade Guðmundur Franklín Jónsson i RÚV att han räknade med en seger där han själv skulle få 53 procent av rösterna mot 47 procent för Guðni Th. Jóhannesson. Han hävdade dessutom att han hade påbörjat förberedelserna för en flytt till presidentens residens på Bessastaðir.

Men det är inte bara Guðmundur Franklín Jónsson själv som har lanserat en mängd konspiratoriska teorier. Bland dem som arbetar för hans kampanj finns flera ledande personer från de nationalistiska mikropartierna Isländska folkfronten och Frihetspartiet. I Stundin talade en anhängare om opinionsmätningar som en del av den djupstat som skulle få elitens kandidat Guðni Th. Jóhannesson omvald.

Vallokalerna stänger klockan 22. Det är 252 217 personer som har rösträtt - varav 126 550 kvinnor och 125 667 män. Den sydvästra valkretsen är störst där 72 695 personer får rösta. Därefter följer norra Reykjavík med 46 059, södra Reykjavík med 44 818, södra valkretsen med 37 439, nordöstra valkretsen med 29 695 och nordvästra valkretsen med 21 511.

Ingen av de två kandidaterna håller någon valvaka. Inför valdagen har det blossat upp en debatt om att personer i karantän inte får rösta. Flera hundra personer har de senaste dagarna tvingats i karantän på grund av ett par fall av coronasmitta inom den isländska toppfotbollen.

Ett preliminärt resultat är att vänta ganska snart efter att vallokalerna har stängt. Enligt Kjarninn - som har gjort en sammanvägning av opinionsmätningar - är sannolikheten för en seger för Guðni Th. Jóhannesson 99,9 procent.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.