torsdag 4 juni 2020

Läkare: Testning av symtomfria i Keflavík är inte en bra idé

Dyrt, komplicerat och ineffektivt. Så beskriver smittsjukdomsläkaren Bryndís Sigurðardóttir planerna på att testa alla passagerare för covid-19 på flygplatsen i Keflavík. Hon befarar att åtgärden skapar falsk trygghet. Och hon tror att det vore bättre att antingen hålla gränsen stängd längre eller låta personer resa in utan att ha testats för coronaviruset.

Islands mål är att öppna gränserna för turister om bara elva dagar. Än så länge återstår dock mycket arbete innan det är klart för testning av alla passagerare som anländer till flygplatsen i Keflavík. Det råder alltjämt stor osäkerhet kring hur provtagningen ska genomföras.

Men coronaviruset covid-19 ser nästan ut att vara borta. För fjärde dagen i följd registrerades i går inga nya fall av smittan. Två smittade hålls alltjämt i isolering. Ytterligare 885 personer sitter i karantän.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutade i tisdags att öppna gränserna på det sätt som föreslagits av statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son. Men alla är inte överens om att det är rätt väg att gå. En som har varit öppet kritisk mot planerna är Bryndís Sigurðardóttir, smittskyddsläkare på Landspítali i Reykjavík.

Både hon och Þórólf­ur Guðna­son talade under en konferens på Háskóli Íslands i Reykjavík i går. Bryndís Sigurðardóttir ansåg att provtagningen på flygplatsen var en dålig idé. Testerna har ett tveksamt värde - och felmarginalen gör att de kan skapa falsk säkerhet:
"Jag anser att tiden och pengarna som läggs på provtagningsprojektet förmodligen kunde prioriteras på annat sätt. ... Jag föreslog att vi faktiskt skulle kunna avstå från provtagning men följa turister noga. Om de blir sjuka, om de är uppenbart drabbade, då behöver det testas. Vi testar människor som har symtom på samma sätt som vi gjorde under epidemin och då följer vi dessa individer noga. De försätts i isolering, smittspårning görs och det var detta som vi gjorde så otroligt bra under epidemin."
Bryndís Sigurðardóttir hävdar att en rad andra läkare på Landspítali delar hennes uppfattning. Hon tror att kostnaderna och den komplicerade provtagningen inte är den bästa lösningen:
"Jag talar för de allmänna smittskyddsläkarna på Landspítali och även som jag tror för läkarna på Landspítalis virologiska avdelning och vi har varit ganska överens om detta - att testning av symtomfria, friska individer enligt vår mening inte är en bra idé."
Dessutom blir det svårt för myndigheterna att ta hand om de turister som tvingas till isolering eller karantän. Och det kan bli kostsamt och komplicerat för turister om de till exempel råkar sitta bredvid en smittad person på flyget och därför måste genomgå två veckors karantän på Island.

Þórólf­ur Guðna­son var den som inledde konferensen. Han sade att spridningen av covid-19 ökade överraskande fort på Island efter att de första smittade turisterna återvänt från skidresor till Alperna. Men viruset försvann också betydligt snabbare än vad han hade trott. Eftersom bara 1 till 2 procent har smittats är ingen flockimmunitet i närheten:
"Det finns fortfarande förhållandevis mycket foder i samhället för detta virus."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.