torsdag 4 juni 2020

Nio av tio väljer Guðni Th. Jóhannesson som president

Nio av tio islänningar tänker rösta på Guðni Th. Jóhannesson i det kommande presidentvalet. Bara en av tio stödjer utmanaren Guðmundur Franklín Jónsson. Det är bland Centerpartiets väljare som flest vill rösta bort den sittande presidenten efter bara en mandatperiod. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

För första gången utmanas en sittande president efter sin första mandatperiod. Men det är inte mycket som tyder på att Guðmundur Franklín Jónsson får flytta in i residenset på Bessastaðir när nästa mandatperiod börjar den 1 augusti. Den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson har ett stort försprång.

Hela 90,4 procent säger att de tänker lägga sin röst på Guðni Th. Jóhannesson i valet den 27 juni. Guðmundur Franklín Jónsson får 9,6 procent.

Stödet för Guðni Th. Jóhannesson är hundraprocentigt bland anhängare till Socialdemokraterna, Piratpartiet och Renässans. Bland de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - är stödet 90 till 93 procent.

Centerpartiets sympatisörer sticker ut. Det är bara här som en majoritet föredrar Guðmundur Franklín Jónsson. Här är stödet för utmanaren 55 procent och 45 procent för Guðni Th. Jóhannesson.

Även bland sympatisörer till de partier som inte klarar alltingets femprocentsspärr - i det här fallet främst Islands socialistparti och Folkets parti - är det förhållandevis många som vill byta ut Guðni Th. Jóhannesson. Här får Guðmundur Franklín Jónsson 24 procent.

Guðmundur Franklín Jónsson har dessutom fler anhängare bland män och islänningar som har fyllt 60 år. Det är 14 procent av männen som avser att lägga sin röst på honom. Motsvarande siffra bland kvinnor är bara 5 procent.

Starkt är stödet för Guðni Th. Jóhannesson även bland personer som har högskoleutbildning. Där vill 95 procent att han fortsätter som president.

Bland de väljare som stödjer regeringen föredrar 93 procent Guðni Th. Jóhannesson. Bland dem som inte står bakom regeringen är det 83 procent som väljer Guðni Th. Jóhannesson.

I ett par tidigare okontrollerade undersökningar har det varit ganska jämnt mellan de två kandidaterna. Men i den första riktiga opinionsmätningen är läget alltså annorlunda. Dessutom är Guðni Th. Jóhannessons popularitet stabil.

I den senaste undersökningen från MMR uppger 79,7 procent att de tycker att Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Bara 7,9 procent är missnöjda med hur han sköter sitt uppdrag. Resterande 12,4 procent är varken positivt eller negativt inställda.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.